Bij Shalit-deal vrijgelaten terrorist leidde moordaanslag

Monday, July 20, 2015 |  Israel Today staf
De Israëlische veiligheidsdiensten hebben de identiteit vrijgegeven van de terroristen die vorige maand betrokken waren bij een schietpartij, waarbij Maleachi Rosenfeld werd gedood, en weer was er een terrorist bij betrokken die was vrijgelaten in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit.

De terreurcel die de aanval uitvoerde werd geleid door Achmad Najar, een Hamas-strijder. Hij woont momenteel in Jordanië en voert daar zijn terroristische activiteiten, planning, organisatie en financiering van terroristische aanslagen uit.

Najar was in het verleden verscheidene malen opgesloten in Israël, voor het laatst van december 2003 tot zijn vrijlating in oktober 2011. Hij werd vrijgelaten in de Shalit deal en verbannen naar Gaza, omdat hij Israëlisch bloed aan zijn handen had; hij was betrokken geweest bij de moord op zes Israëli's. Vervolgens ging hij naar Jordanië, waar hij nu woont.

Twee van de bij de aanslag betrokken terroristen zijn door de Palestijnse Autoriteit gearresteerd en worden door hen vastgehouden. Het zijn de leider van de cel op de Westbank en de feitelijke schutter bij de aanval, Mu'ad Hamed. Hij is ook een Hamas-strijder en heeft ook enige tijd doorgebracht in Israëlische gevangenissen wegens eerdere terroristische activiteiten.

Onlangs heeft de Palestijnse Autoriteit een grote golf van arrestaties van Hamas-leden uitgevoerd, ongeveer 170 werden er gearresteerd op de hele Westbank. Een Palestijnse veiligheidsfunctionaris zei onlangs dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen de recente golf van schietincidenten op de Westbank en de golf van arrestaties.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.