Hamas smokkelt materiaal voor tunnels en raketten

maandag 20 juli 2015 |  NAI
Hamas blijkt via de grensovergang Kerem Shalom op grote schaal bouwmaterialen voor tunnels en raketten de Gazastrook binnen te smokkelen. Een deel van het materiaal zou verkeerd opgegeven zijn, en raketonderdelen zouden verstopt zijn in vrachtwagens met hulpgoederen. Dat meldden Israëlische media maandagochtend.

De grensovergang Kerem Shalom wordt gebruikt voor de invoer van goederen. Foto: Abed Rahim Khatib (Flash90).

Het zou vooral gaan om staalkabel, motoren, hout en betonplaten voor het bouwen van tunnels, evenals elektronica-onderdelen, springstoffen en speciale raketbrandstof.

Nadat het Israëlische en het Egyptische leger talloze smokkeltunnels hadden vernietigd, was Hamas op nieuwe manieren aangewezen om aan materiaal voor zijn terreuractiviteiten te komen. Blijkbaar beschikt de organisatie over een uitgebreid netwerk van leveranciers in Israël en in de Palestijnse gebieden, die fout opgegeven materiaal leveren aan handelaren in de Gazastrook.

Israël heeft het invoeren van materiaal in de Gazastrook vereenvoudigd, om het herstel van de in de jongste oorlog vernietigde gebouwen mogelijk te maken. Vanwege hun grote aantal kunnen niet alle vrachtauto’s worden doorzocht. Maar zo nu en dan vangen de controleurs een vis in het net – onlangs nog een enorme hoeveelheid raketbrandstof of elektronische onderdelen die in een container vol boter waren verstopt.

Vanwege de financiële noodtoestand van Hamas hebben hun 'medewerkers' in de afgelopen vier maanden slechts een paar honderd sjekel ontvangen. Beweerd wordt dat met ingang van deze maand weer de volledige salarissen zullen worden uitbetaald. Dat geld komt van de Iraanse president Hassan Ruhani, die als gevolg van de nucleaire overeenkomst met de internationale gemeenschap en de daarmee samenhangende opheffing van de sancties weer over geld beschikt.

Maar ondanks de honger, de hitte en de financiële noodtoestand hebben honderden arbeiders deze zomer gezwoegd om vanuit de Gazastrook tunnels te graven onder de grenzen naar Israël en naar Egypte. Door het gebrek aan bouwmaterialen schoten de werkzaamheden nauwelijks op. Dat zou nu anders kunnen worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.