Machtsstrijd in de Gazastrook dreigt te escaleren

Monday, July 20, 2015 |  NAI
In de buurt van steunpunten van de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook zijn een aantal explosies gehoord. Die bomaanslagen geven een nieuw hoogtepunt aan in de strijd tussen Hamas en de salafisten in de strijd om de controle over de kuststrook.

Strijder van de Al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas. Foto: Abed Rahim Khatib (Flash 90).

Zondagochtend vroeg werden in totaal zes voertuigen opgeblazen, vier (volgens het Palestijnse persbureau Ma'an drie) behoorden aan Hamas en de twee andere aan de Islamitische Jihad. De auto's stonden bij de woningen van plaatselijke functionarissen in Gaza geparkeerd. De aanslagen, die midden in het soevereine grondgebied van Hamas plaatsvonden, vertonen een hoge mate van professionaliteit, want bij dergelijke gerichte explosies moeten specialisten aan het werk zijn geweest.

Ooggetuigen zeiden dat ze een vlag van de Islamitische Staat op de plaats van de explosie hebben gezien. Hamas zelf kon echter geen bepaalde groep verantwoordelijk stellen voor de aanslagen. De 'terroristen' zullen echter hun terechte straf voor de explosies dragen, zei Hamas verder.

Lokale media veronderstellen dat salafistische groepen verantwoordelijk zijn voor de aanslagen. De salafisten weten wat ze moeten doen om de druk op Hamas te vergroten: af en toe een raket in de richting van Israël afschieten, volgens een artikel op de nieuwswebsite Ynetnews. Er volgt altijd een antwoord van het Israëlische leger, dat op zijn beurt Hamas verantwoordelijk stelt voor de raketaanvallen en hun installaties bombardeert. Zo wordt Israël onvermijdelijk betrokken in het conflict tussen de islamitische extremisten.

Volgens Ynetnews is het ook goed mogelijk dat ISIS achter de nagenoeg gelijktijdige explosies zit. Hamas is recent in actie gekomen tegen de aanhangers van de Islamitische Staat; en op de plaats van de explosies zou een pas geschilderde vlag van Islamitische Staat te zien zijn geweest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.