'Geen stoel meer vrij bij de vluchten naar Iran'

Sunday, July 19, 2015 |  Aviel Schneider
'Het Westen laat geen tijd verloren gaan', was een recent opschrift boven een artikel van de Israëlische nieuwswebsite NRG (Ma'ariv). 'Iedereen vliegt naar Teheran en jaagt naar het geld.'

Over de hele wereld bereiden bedrijven en regeringen zich voor op de heropende economische markt in Iran. Al in de komende weken komen delegaties uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en andere landen van Europa op bezoek in de sjiitische Republiek om de economische mogelijkheden te onderzoeken.

Ook wanneer het volgens de nucleaire overeenkomst met Iran nog enkele maanden zal duren tot de internationale sancties worden opgeheven, toch is de westelijke wedloop om het Iraanse geld al begonnen.
De Duitse vice-kanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (55, SPD) reist zondag met een zakelijke delegatie naar Iran. Het is het eerste bezoek van een westerse politicus sinds de nucleaire overeenkomst werd bekendgemaakt.
De Spaanse minister van Handel Jose Manuel Soria heeft aangekondigd dat hij in september naar Teheran zal vliegen.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft ook zijn bezoek aan Teheran gemeld, maar in de Franse pers duidelijk gemaakt dat de nucleaire overeenkomst met Iran niet uit economisch belang werd afgesloten.
Eind april had Zwitserland al een handelsdelegatie naar Teheran gezonden, enkele weken nadat in maart de eerste raamovereenkomst met Iran was gesloten.
De Brits-Iraanse Kamer van Koophandel wil, volgens buitenlandse bronnen, eveneens binnenkort economische bijeenkomsten houden in Teheran.
De Franse autoconcerns zoals Peugeot en Citroën hebben vergeleken met andere westerse bedrijven het grootste voordeel in Iran, aangezien in het verleden beide met de grootste Iraanse autofabrikant Khodro hebben samengewerkt.
Sergio Marchionne, voorzitter van de Italiaanse Fiat Group, zei vorige week dat de Iraanse economische markt zijn autobedrijf uitstekende mogelijkheden biedt.

Dominic Bokor-Ingram, senior adviseur van het Britse Charlemagne Capital zei een paar dagen geleden in de Britse media: 'Ik betwijfel of iemand in de komende twee weken wel een vrije plaats kan vinden bij vluchten naar Teheran. Zakenmensen stromen naar Iran, want de nucleaire overeenkomst heeft de sluisdeuren geopend voor internationale investeringen in Iran.'

Volgens Bokor-Ingram zal Iran in de komende jaren een ​​jaarlijkse economische groei van 8% kunnen melden. Op papier belooft Iran de westerse landen en bedrijven miljardenbedragen. Er wonen momenteel 80 miljoen mensen in Iran, met het vierde grootste olieveld en het tweede grootste gasveld ter wereld.

Of het Iraanse volk daar werkelijk van zal profiteren wordt betwijfeld. Wie er gegarandeerd meer dan ieder ander van zal profiteren is de Iraanse Revolutionaire Garde, de Wachters van de islamitische revolutie ter bescherming van het regime. Binnen dit paramilitaire leger bevindt zich ook de speciale eenheid Al-Quds, die de wereldwijde terreur bevordert, waaronder Hamas, Islamitische Jihad, Hezbollah en de Hoethis in Jemen.

Dat is precies wat Israël al vreesde: dat het voor de Westelijke landen alleen gaat om investeringen in Iran, en niet, of in mindere mate, om de Iraanse nucleaire dreiging. Het maakt niet uit hoe de Westelijke landen het voorstellen en proberen Israël met woorden gerust te stellen. Wat Israël ziet, is een wilde bedevaart van Westerse regeringen en bedrijven naar Teheran.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.