Haatbrochures ultraorthodoxen tegen militaire dienst

vrijdag 17 juli 2015 |  NAI
Radicale ultraorthodoxe groepen hebben in Israël brochures verspreid, waarin zij stemming maken tegen ultraorthodoxe Joden die in het Israëlische leger zitten of zich daar willen aanmelden. In de brochure worden ultraorthodoxe militairen met volledige naam, telefoonnummer en adres aan de schandpaal genageld. Zij zouden hun ziel aan de duivel hebben verkocht.

Op een protestposter van ultraorthodoxe activisten staat een religieuze soldaat als varken afgebeeld. De tekst betekent zoiets als 'De charedische aanbrenger van de recrutering'.
Foto: Yonatan Sindel (Flash90).

De hetzecampagne is een nieuwe manier om de 'zielenjagers' te stoppen. Zo worden ultraorthodoxe militairen genoemd, die hun geloofsgenoten voor de militaire dienst willen winnen. Volgens de brochure beschadigen zij de wereld van de Torah en van het ultraorthodoxe Jodendom. Beweerd wordt dat de ultraorthodoxe wervers 'honderden miljoenen' krijgen voor hun werk bij het leger en 'bonussen per hoofd' voor ieder die ze uitschakelen.

Bovendien worden de mannen ook heel persoonlijk beledigd, bijvoorbeeld als iemand 'met een laag IQ', 'frivool', of '„corrupt en gierig'. De brochures raden aan de vermelde personen te mijden en niet meer met hen te spreken, want zij zouden 'informatie aan het leger doorgeven.'

Het ultraorthodoxe Jodendom is de meest conservatieve richting binnen het Jodendom. Tot 2014 waren de strenggelovigen officieel vrijgesteld van militaire dienst, maar sinds een wetswijziging worden ze nu sterker door het leger aangetrokken.
Inmiddels zitten er weer ultraorthodoxe partijen in de regering, en men verwacht niet dat premier Netanyahu het rekruteren van charediem, zoals ze in het Hebreeuws heten, verder zal stimuleren.
Het percentage strenggelovigen van de totale bevolking groeit echter ook steeds meer, en de Staat Israël moet zich afvragen hoe lang het het zich nog een dergelijk groot aantal dienstweigeraars kan permitteren.

Het leger heeft voor ultraorthodoxen speciale gescheiden eenheden voor mannen en vrouwen gecreëerd, waarin de religieuzen veel tijd hebben voor gebeden en Torahstudie. De soldaten die in de haatbrochures belasterd worden, willen nu bij de politie een gemeenschappelijke klacht indienen tegen de initiatiefnemers.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.