Moordenaars van Danny Gonen zijn opgepakt

donderdag 16 juli 2015 |  NAI
Israëlische veiligheidsagenten hebben de terroristen opgepakt die de achterbakse moord op Danny Gonen (25) hebben gepleegd. Ze arresteerden anderhalve week geleden bij huiszoekingen in totaal vijf mannen. In verband met het vooronderzoek maakten de autoriteiten dit nu pas bekend.

Foto: Wegversperringen van de Israëlische veiligheidsdiensten na de dodelijke schoten. Foto: Flash90

Gonen werd gedood toen hij op 19 juni met zijn auto in de buurt van het Joodse dorp Dolen onderweg was. Een Palestijn hield hen aan en deed of hij om hulp vroeg, tot hij plotseling op Danny Gonen en zijn begeleider Netanel Hada schoot, die nog in de auto zaten. Gonen overleed kort daarop, zijn vriend raakte zwaar gewond.

De schutter is nu geïdentificeerd als Muhammed Abu Shaheen. Hij is 30 jaar oud en komt uit Qalandiya. Hij behoort tot een elite-gevechtseenheid van de Palestijnse Autoriteit en zat reeds van 2006 tot 2008 gevangen, nadat hij had bekend dat hij een terreuraanslag plande.

Tijdens het verhoor gaf Abu Shaheen toe dat hij op Gonen had geschoten. Bovendien bekende hij zes andere aanvallen in het afgelopen jaar, waaronder een in november 2014 in Al-Ram, waarbij een Israëlische soldaat gewond raakte.

Volgens informatie van de onderzoeksbeambten is er geen verband tussen de nu gearresteerde leden van de terreurcel, en de groep die de terreuraanslag pleegde waarbij op 29 juni de Israëli Malachi Rosenfeld (25) werd doodgeschoten. Ook zouden zij niet verantwoordelijk zijn voor de schoten op een ambulance bij Beit El. De binnenlandse inlichtingendienst zou naar verluidt nieuwe inzichten hebben over deze aanslagen.

Tijdens de vastenmaand Ramadan zijn de aanslagen op Joden en Joodse instellingen sterk toegenomen. Joodse inwoners in Judea en Samaria verklaarden dat ze voor hun leven vreesden en dat ze teleurgesteld waren in de regering.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.