Arabische haat tegen Israël veranderde in liefde

Thursday, July 16, 2015 |  Charles Gardner
Een Egyptische kerkleider, die nu in West Londen woont, vertelde tijdens een conferentie in Manchester hoe zijn haatgevoelens voor zijn oude vijand Israël in liefde veranderden – door de Bijbel te lezen.

Sameh Metry leidt een levendige Arabische gemeente met honderd leden in Ealing, en dient tevens als predikant van een Engels-sprekende kerk in het nabijgelegen St Hugh's, Northolt. En hij toonde zijn vaardigheden op het keyboard toen hij een enthousiaste aanbiddingssessie leidde tijdens de conferentie 'UK at the Crossroads' in Manchester, gericht op het bouwen van bruggen tussen de volgelingen van Jezus in het Midden-Oosten, georganiseerd door de Church’s Ministry among Jewish people (CMJ), een 200 jaar oud Anglicaans genootschap.

Sameh Metry werd geboren in een Koptisch-orthodoxe familie in Opper-Egypte en werd een wedergeboren christen toen hij 15 jaar was. Maar - legde hij uit – zelfs christenen in Egypte worden aangemoedigd om Joden te haten, en bij het schrijven van essays, bijvoorbeeld was het zo: in hoe meer vitriool je je pen doopte, hoe hoger cijfers je kreeg.

'Maar telkens als ik in de Bijbel over Israël las, werd ik verliefd op dat volk; er gebeurde iets in mijn hart dat me met hen verbond. Ik identificeerde me met hen, vroeg me zelfs af of ik van Joodse afkomst ben'.

Hij begon een succesvolle Bijbelschool in Egypte, met 350 studenten, maar de geheime dienst sloot deze. Hij werd enige tijd gevangen gezet en verhinderd om het land te verlaten, maar uiteindelijk kon hij wegkomen met hulp van een vriendelijke douanebeambte en vestigde zich in Londen, waar hij een Bijbelschool oprichtte en zijn kerk begon.

Op de vraag, of hij gelooft dat Arabieren en Joden weer met elkaar verzoend kunnen worden, antwoordt hij bevestigend, en voegt er aan toe: 'Maar alleen in Jezus.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.