Moslimwereld reageert verdeeld op atoomovereenkomst

Wednesday, July 15, 2015 |  NAI; foto: Abed Rahem Khatib (Flash90)
De nucleaire overeenkomst tussen Iran en de wereldmogendheden splijt de moslimwereld. Landen die vriendschappelijk met Teheran zijn verbonden, prezen de 'historische' overeenkomst. Andere landen reageerden voorzichtig, de vijanden van de Islamitische Republiek toonden zich bezorgd. Bijzonder groot was de teleurstelling in Saoedi-Arabië, dat tot het laatst toe de VS had aangeraden voorzichtiger met Teheran om te gaan.

De Syrische president Bashar al-Assad verwelkomde de overeenkomst in een persoonlijk bericht aan de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei, wat erop wijst dat hij de komende tijd meer steun van zijn regionale bondgenoot verwacht. Assad noemde de overeenkomst 'een historisch keerpunt in de geschiedenis van Iran, van de regio en van de wereld.'

Ook Turkije, een van de belangrijkste handelspartners van Iran, prees de overeenkomst. De Turkse minister van Financiën Mechmet Simsek vond dat de deal 'goed nieuws voor de Turkse economie' was. Turkije zou profiteren van het opheffen van de economische sancties tegen Iran.

Een woordvoerder van de Iraakse minister-president al-Abadi Haider onderstreepte dat de baanbrekende overeenkomst 'een belangrijke stap' is en tot een gemeenschappelijke strijd tegen het terrorisme zal leiden.
De Iraakse politicus Hoshiyar Zebari verklaarde dat 'elke vermindering van de spanning tussen Iran en het westen de regio helpt.'

Egyptes minister van Buitenlandse Zaken reageerde terughoudend. Men hoopt dat de overeenkomst een nucleaire wedloop in het Midden-Oosten zal voorkomen en de regio in de toekomst van massavernietigingswapens zal bevrijden. Egypte en Iran hebben sinds 1979 geen diplomatieke betrekkingen meer.

De heerser van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Sheik Khalifa bin Zayed al Nahyan, stuurde persoonlijke gelukwensen aan Irans president Hassan Rohani. De emiraten en Iran zijn al jaren door handelsbetrekkingen verbonden. Toch waren de VAE zeer sceptisch ten opzichte van Irans nucleaire ambities.

Irans soennitische rivaal Saoedi-Arabië beziet de overeenkomst daarentegen kritisch en is diep teleurgesteld in de VS. Wanneer het Iran toch zal lukken om zijn nucleaire arsenaal uit te breiden, zou dat een 'chaos in de regio aanrichten', aldus een Saoedische woordvoerder. In Saoedi-Arabië vreest men dat de overeenkomst alleen op het eerste oog van nut is. Niemand kan Iran vertrouwen.Dood aan Amerika!


De Iraniërs toonden zeer enthousiast hun instemming met de overeenkomst.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.