Militaire opties terug na nucleair akkoord met Iran?

Wednesday, July 15, 2015 |  Israel Today staf; foto: Ofer Zidon (Flash90)
De wereld heeft het lot van het Midden-Oosten in handen van het regime in Teheran gelegd, dat niet betrouwbaar is. Dat is de mening van de meeste Israëlische commentatoren; ze zijn geschokt door de overeenkomst, die de P5+1 wereldmachten met Teheran heeft gesloten. De overeenkomst houdt Iran niet tegen om een kernmacht te worden, en het beteugelt zijn nucleaire infrastructuur niet.

Terwijl de Amerikaanse president Barack Obama zijn grootste buitenlandse politieke succes van zijn ambtstermijn viert, wordt er in Israël weer gesproken over een mogelijke militaire aanval op Iran.
'Israël moet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, als Iran de overeenkomst schendt', schrijft columnist Ron Ben-Yishai op de nieuwssite Ynetnews. Vanuit Israëlisch gezichtspunt heeft de overeenkomst de militaire optie weer op tafel gelegd. 'De Israëlische regering zal moeten besluiten of het Iran wil aanvallen of niet, als de ayatollahs besluiten om een ​​atoombom te bouwen.' Volgens deskundigen heeft Iran momenteel ongeveer een jaar nodig om een ​​kernwapen te bouwen en te gebruiken. Als Iran in strijd met de overeenkomst en in het geheim uranium blijft verrijken, zou het regime veel sneller een kernbom kunnen bouwen. We hebben het over slechts een paar weken.

In Teheran juichten de mensen en vierden het naderende einde van de sancties met optochten en autocolonnes.
In Jeruzalem benadrukte premier Benjamin Netanyahu nogmaals, dat de toekomst van de wereld nu onzekerder is als gevolg van de overeenkomst; de internationale gemeenschap heeft een historische vergissing begaan.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier verwierp de kritiek van Israël en stelde dat in de nabije toekomst elke Iraanse poging tot een atoombom betrouwbaar en controleerbaar uitgesloten is. 'Ik kan met volle overtuiging zeggen, dat dit een overeenkomst is die veiligheid brengt aan de wereld, aan de regio en zelfs aan de buren van Iran', zei Steinmeier.

In de belangrijke media wordt de overeenkomst geprezen als een historische doorbraak en wordt Netanyahu beschuldigd van het zaaien angst voor Iran om binnenlandse politieke redenen, die Netanyahu drie electorale overwinningen hebben gezorgd.
De nadruk is gelegd op de inhoudelijke resultaten van de overeenkomst met Teheran: het aantal centrifuges wordt met twee-derde verminderd, waarbij de inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toegang wordt verleend tot alle locaties en het VN-wapenembargo blijft nog vijf jaar van kracht. In ruil daarvoor zullen de sancties geleidelijk worden opgeheven, maar die kunnen op elk moment weer in werking treden in geval van inbreuken op de overeenkomst.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.