Wil Netanyahu nieuwbouw nederzettingen stoppen?

Tuesday, July 14, 2015 |  NAI
'We kunnen niet doorgaan met de bouw van nederzettingen, we moeten in plaats daarvan proberen de bestaande nederzettingen te behouden.' Dit – zo beweren althans de belangrijkste besturen van nederzettingen in Judea en Samaria – zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd.

Foto: Nieuwe gebouwen in de Israëlische nederzetting Tzur Hadassah. Foto: Nati Shohat (Flash90).

Netanyahu's Likoedpartij ontkent dit officieel, maar geeft toe dat de premier voorzichtig moet zijn wegens de internationale druk.
Bij een fractievergadering zei een Likoedwoordvoerder bovendien, dat Netanyahu ook verder de bouw in nederzettingen 'in Judea en Samaria zal steunen. (…) Hij steunt de nederzettingen op een handige en verantwoorde wijze tegen een achtergrond van een complexe internationale werkelijkheid.' Netanyahu balanceert al jaren op een smalle lijn tussen internationale en Palestijnse eisen om met de bouw van nederzettingen te stoppen, en op hetzelfde moment de binnenlandse druk te weerstaan, die eist verder te gaan met uitbreiding.

De aan Netanyahu toegeschreven uitspraak over de stop van de bouw van nederzettingen is bekend geworden in het kader van een klacht van de voorzitter van de nederzetting Bei El, Shai Alon. Die had geklaagd over een vonnis van het Hooggerechtshof, waarin werd besloten dat enkele gebouwen van de nederzetting moeten worden afgebroken omdat ze op particulier Palestijns land zijn gebouwd.
In totaal wonen er ongeveer 400.000 Israëli's in nederzettingen in Judea en Samaria, die door de Palestijnen voor hun eigen staat worden geclaimd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.