Commissie toetst doodvonnis voor terroristen

maandag 13 juli 2015 |  NAI
Premier Benjamin Netanyahu heeft een regeringscommissie ingesteld die het doodvonnis voor terroristen moet toetsen. Een desbetreffende wet bestaat al sinds 1994, maar werd tot nog toe niet toegepast. De enige terrorist, die ooit ter dood werd veroordeeld, is bij de gevangenenruil voor de ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit vrijgekomen.

Foto: De Hamasstrijder Salim Hashash vierde in september 2014 zijn vrijlating na tien jaar in een Israëlische gevangenis. Foto: Abed Rahim Khatib (Flash 90)

De doodstraf voor terroristen was door de partij Israel Beitenu (Israel Ons Huis) van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman tot thema van de verkiezingscampagne gemaakt. Weliswaar zit Lieberman nu in de oppositie, maar zijn initiatief vond desondanks talrijke voorstanders, ook in Netanyahu’s Likoedpartij.

Volgens het thans geldende recht is voor de doodstraf een unaniem besluit nodig. De behandeling kan alleen geschieden door een militair gerecht. De besproken wetswijziging beoogt dat een eenvoudige meerderheid van stemmen voor een civiele rechtbank voldoende is voor een doodvonnis.

Verschillende ministers van de regeringscoalitie ondersteunen dit voorstel. Er komt echter tegenwind vanuit het ministerie van Justitie: 'Israël is een ethisch land. Wij zullen moordenaars niet datgene aandoen wat zij hun slachtoffers hebben aangedaan,' verklaarde een woordvoerder.

De voorstanders redeneren echter dat gevangen genomen terroristen de Staat chantabel maken. De mogelijkheid om gevangenen door afpersing vrij te krijgen, zou extremisten motiveren tot het ontvoeren van Joden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.