Eerste strijdster tegen ISIS teruggekeerd in Israël

Monday, July 13, 2015 |  NAI, Israel Today staf

Gill Rosenberg, een Canadees-Israëlische, is naar Israël teruggekeerd, nadat ze de laatste 8 maanden samen met Koerdische strijders in de frontlinies tegen ISIS in Syrië en Irak was. In november 2014 werd gemeld dat Rosenberg zich had aangesloten bij de Koerdische troepen die ISIS in Syrië bestrijden. Ze vloog via Jordanië naar Erbil in het door Koerden gecontroleerde Noord-Irak.

Gill Rosenberg op een foto die ze op Facebook heeft geplaatst en waarschijnlijk is genomen in Irak.

Een paar weken later was ze volgens berichten in de media ontvoerd door ISIS, als eerste vrouwelijke westerse strijder. Binnen enkele dagen kwam er een eind aan die berichten door berichten op haar Facebook pagina, dat ze levend en gezond is.

Nadat ze de acties in Syrië had gezien vertrok Rosenberg naar Irak, waar ze deelnam aan de strijd, totdat ze ongeveer tien dagen geleden Irak verliet en naar Parijs ging. Zondag kwam ze aan in Israël, waar ze kort werd vastgehouden en ondervraagd door de Israëlische veiligheidsdienst Shabak, waarna ze werd vrijgelaten. Ze verklaarde, dat ze de behoefte voelde om iets tegen ISIS te doen. Vooral omdat de terroristen vrouwen en kinderen verkrachten en dwingen tot seksuele slavernij. 'Als Joden zeggen we: er mag nooit weer een Holocaust of volkenmoord plaatsvinden. Maar dit geldt niet alleen voor ons Joden. Dit geldt voor iedereen. Dit mag nooit meer gebeuren!'

Rosenberg werd bekend in Israël, omdat ze herhaaldelijk foto's van zichzelf en haar strijd op sociale netwerken publiceerde. Vandaag erkent ze: 'Ik was niet zeker of ik ooit naar Israël zou terugkomen.' Er zijn een aantal gevaarlijke situaties geweest.

In Israël was kritiek geweest op haar inzet, want als Israëlische is zij een potentieel ontvoeringsslachtoffer van de islamisten, wat de regering in een moeilijke situatie kan brengen.

Gil Rosenberg (31), die in 2006 uit Canada naar Israël emigreerde en in het Israëlische leger is opgeleid, is weer terug in Tel Aviv en zegt: 'Het is goed om thuis te zijn. Ik ben voorlopig hier, en heb geen plannen om binnenkort terug te gaan.'

Rosenberg vond het moeilijk om getuige te zijn van de humanitaire crisis in de gebieden waar zij zich bevond, en zei over Syrië: 'Het is een land in oorlog. Er zijn drie miljoen vluchtelingen verspreid over het land, de meesten van hen zijn vrouwen en kinderen. Zij allen lijden en het breekt je hart om dat te zien.'

Naar verluidt zei Rosenberg, dat ze het gebied om politieke redenen heeft verlaten. Ze zei dat de houding van de volken tegenover de VS en Israël en de toenemende Iraanse vorderingen in het gebied haar vertrek rechtvaardigden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.