'Er zijn in Iran christenen die voor Israël bidden'

Sunday, July 12, 2015 |  Charles Gardner
'Ik houd van Israël,' vertelde een Iraanse deelnemer aan een conferentie in Manchester, die tot doel had bruggen te bouwen tussen volgelingen van Jezus in het Midden-Oosten. 'Ik kom dan wel uit Iran, maar ik houd van Israël, en er zijn christenen die bidden voor Israël in Iran.'

De jongeman, wiens naam we om veiligheidsredenen niet vermelden, sprak de conferentie 'UK at the Crossroads' toe, die georganiseerd was door de Church’s Ministry among Jewish people (CMJ), een 200 jaar oud Anglicaans genootschap.

Als vluchteling, die Iran had moeten ontvluchten omdat hij christen was geworden, sprak hij over de groeiende kerk in zijn stad, geleid door een predikant die duidelijk onderwijs gaf over de bijzondere plaats van Israël in Gods bedoelingen.

Met de overheid en de politie achter hem aan, na zijn bekering van de islam tot het christendom (wat tegen de wet is), vluchtten hij en zijn vrouw drie jaar geleden weg uit Iran, verborgen in een houten kist achterop een vrachtauto, waarbij ze na een moeizame reis van 72 uur in Groot-Brittannië aankwamen. God waakte over ieder detail, zelfs door hem naar een Iraanse kerk te leiden toen hij uiteindelijk in een Engelse stad kwam.

Hoewel hij het thuis financieel goed had met een huis en een auto, was hij vanbinnen leeg en werd hij teleurgesteld door de hardheid van de islam. Een problematisch leven thuis hielp ook niet echt, en hij raakte verslaafd aan medicijnen totdat hij sitar leerde spelen. Voor de eerste keer in zijn leven kreeg hij een knuffel, en begon zijn problemen met zijn leermeester te delen, die uiteindelijk voor hem bad met handoplegging in Jezus 'naam. Hij werd meteen genezen, en werd vervolgens een gelovige. Nu dankt hij elke ochtend wanneer hij wakker wordt, Jezus die hem uit de duisternis heeft gehaald.

Een ex-moslima uit Iran worstelde ermee, de hardheid van de religie te begrijpen en na het bekijken van een film over Jezus 'schakelde zij om' naar het christendom. Ze kwam oorspronkelijk naar Groot-Brittannië om familie te bezoeken en trouwde vervolgens met een Engelsman. Haar geloof stond echter op een laag pitje, totdat haar vijf weken oude dochter werd gediagnosticeerd met een tumor. Het herinnerde haar eraan, dat ze christen is en 'iemand kende die het kon uitzoeken', en haar nu vijf jaar oude meisje herstelde zo goed, dat ze zelfs al kan zwemmen.

Een tienerjongen, geboren in Teheran, vertelde de conferentie hoe hij de naleving van de strikte islamitische voorschriften de rug toekeerde toen zijn hart aangeraakt was door de worshipband van een kerk.
Zijn radicale groep beschouwde muziek als zondig. Maar hij werd ziek door het wrede gedrag van soldaten en geschokt door de ontdekking van wapens in een moskee. Hij realiseerde zich, dat hem werd geleerd te doden en mensen te controleren. Hij had zich vanaf jonge leeftijd uitgestrekt naar God, maar hij had geen antwoord gekregen totdat hij – in Groot-Brittannië – mensen hoorde spreken over Jezus. Met tegenzin accepteerde hij een uitnodiging voor een kerk, waar zijn hart smolt door de muziek. 'Ze vertelden me dat het niet over een religie ging maar over een relatie met God, en dat was precies waar ik al die jaren naar had gezocht. Ik gaf mijn hart aan Jezus Christus, en wat maakte dat een verschil! Nu is Hij mijn Heer, mijn God … mijn alles!'

Intussen sprak een gepensioneerde Iraanse Anglicaanse bisschop over het lijden dat christenen doorstaan, in een land waar hij ook discriminatie ondervindt als lid van de Joodse gemeenschap, die gedwongen in aangewezen gebieden woont.
Iraj Kalimi Mottahedh kwam tot geloof in Jezus door de invloed van zijn oom en werd predikant van een kerk die werd bezocht door de koningin en de Shah van Iran. Maar toen de revolutie in 1979 toesloeg werd de Anglicaanse Kerk als eerste aangevallen. Een predikant werd gedood en in die tijd werd geprobeerd de bisschop te vermoorden, die het overleefde ondanks zes kogels in zijn hoofd.
Iraj zelf, die het waarnam toen de bisschop vertrok, werd acht maanden opgesloten, mocht het land twaalf jaar niet verlaten en mocht geen moslim bekeerlingen in zijn kerk toelaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.