'Geen gevangenenruil met Hamas”

Friday, July 10, 2015 |  NAI
Israël zal geen Hamas-gevangenen vrijlaten om hen uit te wisselen tegen de twee Israëli's die momenteel blijkbaar in de Gazastrook vastgehouden worden. Dat was vanuit de veiligheidsdiensten te vernemen.

De moeder van de vermiste Avraham Mengistu vreest voor het leven van haar zoon. Foto: Flash90.

Ook Hamas verklaarde dat men niet over een uitwisseling zal onderhandelen 'voordat alle Palestijnen weer op vrije voeten zijn die in 2011 in de uitwisseling met Gilad Shalit werden vrijgelaten, maar nu weer in de gevangenis zitten.'
De Israëlische soldaat Shalit was in 2006 door terroristen ontvoerd. In ruil voor hem werden meer dan 1000 Palestijnse arrestanten uit Israëlische gevangenissen vrijgelaten.

Intussen is het lot van de beide vermisten nog steeds onduidelijk. Avraham Mengistu, een 29-jarige uit Ashkelon, en een bedoeïen waarvan geen naam bekend is, zijn nog steeds niet gevonden. Beiden zouden psychische problemen hebben.

Mengistu, een Jood met een Ethiopische achtergrond, is op 8 september 2014 vrijwillig naar Gaza gegaan. Er bestaat een bewakingsvideo waarop te zien is hoe hij over het grenshek komt, zich richting het strand begeeft en zich aansluit bij een groep vissers. Israëlische soldaten zouden hem hebben geroepen en opgedragen terug te komen, maar daar zou hij niet op hebben gereageerd, heette het van de kant van de Israëlische regering.

De familie van Mengistu wordt begeleid door vertegenwoordigers van instanties. Desondanks was er kritiek: omdat de jongeman uit Ethiopië komt, zou de regering weinig doen voor zijn vrijlating, werd van de kant van de linkse Arbeiderspartij gezegd. Deze verwijten van racisme werden in Jeruzalem scherp van de hand gewezen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.