Regering blokkeert nieuw TV-kanaal 'Palestina 48'

vrijdag 10 juli 2015 |  NAI
De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid en van Openbare informatievoorziening, Gilad Erdan, heeft besloten het Palestijnse tv-kanaal 'Palestina 48' voor de komende zes maanden te blokkeren. Erdan meent dat de zender 'de soevereiniteit van Israël kan schaden.'

Het tv-kanaal, dat wordt gefinancierd door de Palestijnse Autoriteit, werd de afgelopen maanden vooral bekeken in de Arabische delen van de Israëlische stad Nazareth. De Palestijnse Autoriteit wil door de tv-zender 'voet aan de grond' krijgen in het land, meent de minister.
Riad Hassan, het hoofd van de Palestijnse zender, noemde de beslissing 'illegaal' en kondigde aan, dat hij de beslissing van de minister zal aanvechten voor het Israëlische Hooggerechtshof.

De naam van de zender is gebaseerd op het jaar 1948, waarin Israël werd opgericht – voor de Palestijnen een 'nationale ramp'. Het satellietkanaal produceert nog meer programma's in Ramallah op de Westbank. Vanaf die plaats zal men blijven uitzenden, maakten de verantwoordelijke van de zender bekend.

De reden van het verbod van de zender 'Palestina 48' is ook dat premier Benjamin Netanyahu al vorige maand opdracht heeft gegeven om de rechtmatigheid van de zender te onderzoeken, vooral met betrekking tot de financiering door de Palestijnse Autoriteit.

Voor Riad Hassan is de zender 'een podium aan de andere kant, ver van de rechtse regering.' Het doel van 'Palestina 48' zou alleen zijn, de Israëlische Arabieren te voorzien van een station in hun taal en om in te gaan 'op hun sociale, culturele en economische problemen,' zei Hassan.
De regering-Netanyahu ziet de zender echter als een propaganda-instrument tegen de Joodse staat, maar moet zich nu verdedigen tegen beschuldigingen van censuur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.