Houdt Hamas psychisch zieke Israëli's gevangen?

Thursday, July 09, 2015 |  NAI
Sinds tien maanden ontbreekt ieder spoor van een Israëlische jongeman (29) van Ethiopische afkomst. Hij is in de Gazastrook verdwenen en wordt daar vermoedelijk vastgehouden door de islamitische Hamas.

Avraham Mengistu in gelukkiger dagen. Foto: Familie Mengistu.

Dit is nu pas bekend geworden na de opheffing van een publicatieverbod over deze zaak. De familie van de vermiste maakte bekend, dat ze niet langer zouden zwijgen. Er zouden demonstraties en bijeenkomsten komen om aandacht te vragen voor het lot van Mengistu en hem terug naar huis te brengen.

De vermiste Avraham Mengistu woonde in de zuidelijke Israëlische kuststad Ashkelon. Hij zou psychisch ziek zijn en bekend bij de plaatselijke sociale dienst, meldden de Israëlische media vandaag. Ook zijn moeder woont in Ashkelon, zijn vader (het echtpaar is gescheiden) woont in het binnenland. De jongeman heeft acht broers en zussen.

Avraham Mengistu verliet zijn familie in de vroege ochtenduren van 8 september 2014. Hij is het grenshek met de Gazastrook overgestoken en is niet meer teruggekeerd uit de Palestijnse gebieden. Waarom hij daarheen ging, blijft er een mysterie.

Van de kant van de Israëlische veiligheidsdiensten is tot nu toe geen officiële bevestiging gekomen.
Een hooggeplaatste legerofficier verklaarde dat er geen informatie was over het huidige lot van Mengistu. Er is alleen bekend, dat hij aanvankelijk was opgepakt door Hamas. Hamas gaf toe, de Israëli te hebben verhoord. Zij hebben hem echter vrijgelaten nadat duidelijk was dat hij geen soldaat was. Hij zou Gaza hebben verlaten door één van de tunnels die de Gazastrook met Egypte verbindt. Volgens Yoav Mordechai, de coördinator voor regeringszaken in de Palestijnse gebieden, zou Mengistu echter nog steeds in handen van Hamas zijn.

Klaarblijkelijk wordt momenteel nog een andere Israëli gevangen gehouden door Hamas. Van hem is geen naam bekend, het zou om een bedoeïen gaan, die ook psychische problemen heeft.
Daarnaast houdt Hamas nog de lichamen vast van twee IDF soldaten, die gesneuveld zijn bij acties tijdens de Gaza-oorlog vorig jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.