Gadi Yarkoni verloor beide benen in de Gaza-oorlog

Wednesday, July 08, 2015 |  NAI, Israel Today staf
Gadi Yarkoni raakte tijdens de militaire operatie Sterke Rots een jaar geleden zwaar gewond. Bij een aanval vanuit de Gazastrook verloor hij zijn beide benen. Maar hij gaf niet op. Hij streed voor zijn genezing, en nu strijdt hij als burgemeester voor zijn vaderland in het district Eshkol.

Gadi Yarkoni in het ziekenhuis. Foto: Yuval Chen; Archief Flash90.

Gadi is een van de vele Israëlische helden die nog steeds lijden onder de gevolgen van de gevechten. Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenkingsdag van de Gazaoorlog willen wij hen herdenken.

Gadi Yarkoni werkte de afgelopen zomer als coördinator economie in de kibboets Niriem, in de buurt van de Gazastrook. Slechts ongeveer vier uur voor de definitieve wapenstilstand op 26 augustus raakten hij en twee goede vrienden zwaar gewond door mortiergranaten die door Hamasleden op de kibboets waren afgeschoten Ze’ev Etzion (55) en Shahar Melamed (43), die ook op de kibboets werkten, werden bij de aanval gedood. Gadi verloor zijn benen.

'De sirene begin te gillen, maar het is me niet gelukt me op tijd in veiligheid te brengen,' herinnerde Gadi zich in een gesprek met het nieuwssite Ynetnews. 'Toen de granaat insloeg, sloeg ik tegen de grond. Ik merkte dat mijn benen gewond waren, maar ik wist niet hoe zwaar. Ik was volledig bij bewustzijn en riep om hulp.'

Met een reddingshelikopter werd hij naar het ziekenhuis gevlogen. „Het was een gruwelijke vlucht, ik had ondraaglijke pijn. Het kon me niet schelen wat er met mijn benen gebeurde, alles wat ik wilde was een tabletje om die vreselijke pijn te stoppen en me te verdoven.

Zes maanden lang lag hij in het ziekenhuis voor behandeling en hij kreeg revalidatie. Er werden prothesen voor hem gemaakt, waarmee hij opnieuw moest leren lopen. Het was een lang en pijnlijk proces voor de vader van drie kinderen, om te leren omgaan met het verlies van zijn ooit gezonde benen en het verlies van twee goede vrienden. Ook de fantoompijn kreeg hem te pakken. Veel steun kreeg en krijgt hij van zijn vrouw, zijn zoon en zijn beide dochters.

Kort na zijn ontslag uit het ziekenhuis in februari 2015 kondigde hij aan in de kibboets te willen blijven werken en zich bovendien kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van het district Eshkol. Met een absolute meerderheid van 51 procent won hij dit voorjaar de regionale verkiezingen en won daarmee van twee medekandidaten.
De kibboets opgeven en verhuizen is voor dit familiehoofd niet bespreekbaar. 'Ik ben hier geboren, mijn kinderen zijn hier geboren, en ik hoop dat mijn stoffelijke resten ooit hier begraven zullen worden wanneer ik oud ben. Voor mij is er geen andere plaats,' zo verklaarde hij zijn verbondenheid.

Tijdens de verkiezingscampagne verklaarde Gadi Yarkoni dat zijn doel was de Israëlische gemeentes in de buurt van de Gazastrook te versterken: 'Wij zijn een van de belangrijkste streken in het hele land, misschien wel de allerbelangrijkste. Wij wonen hier vanwege het zionisme.'
Desondanks gaf hij toe dat de bewoners van de kibboets uitgeput zijn. „De mensen hier zouden geen regen van granaten en raketten meer kunnen doorstaan. We zijn teveel verzwakt. Als we niet genoeg tijd krijgen om op krachten te komen, zal er een massale exodus komen. Net zoals ik dat moest, moet ook de kibboets weer op sterke benen komen te staan en vooruit gaan, met wonden en met prothesen.”

Dit was een blogartikel uit de reeks Israëls soldaten in onze rubriek Israël helpen. Zie Israel Helfen (Duitstalig) of Support Israel (Engelstalig). Wij danken u voor elke gift die u het land Israël en zijn inwoners doet toekomen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.