UNESCO: Oude Stad van Jeruzalem wordt bedreigd

Wednesday, July 08, 2015 |  NAI
UNESCO, de culturele organisatie van de VN, beschuldigt Israël van het in gevaar brengen van de Oude Stad van Jeruzalem. Arabische landen zoals Algerije, Libanon en Qatar hebben deze week een resolutie ingediend bij de UNESCO. 'De bezettende macht en groepen extreme kolonisten voeren steeds weer illegale opgravingen uit in de historische oude stad', klagen ze.

De Gouden Rotskoepel is al van ver te zien. Foto: Nati Shohat (Flash90).

Daarnaast wordt Israël in de resolutie beschuldigd, de heilige islamitische plaatsen zoals de Al-Aqsa moskee te ontheiligen. Ook wordt de Joodse Staat bekritiseerd wegens de aanleg van de tramlijn in de buurt van de oude stadsmuren. De resolutie van de Arabische landen noemt de Tempelberg alleen als een 'islamitische heilige plaats'.

Daarnaast wordt in de brief aan de UNESCO geëist dat de Oude Stad van Jeruzalem op de lijst van bedreigd werelderfgoed blijft staan. Daar worden plekken opgenomen, die ernstig worden bedreigd als gevolg van oorlog of natuurrampen, of door verval. Sinds een Jordaans initiatief in 1982 staat de Oude Stad van Jeruzalem op deze 'Rode Lijst' van de UNESCO.

De Israëlische regering heeft de resolutie als 'zeer eenzijdig' veroordeeld. Die is 'verdraaid en ver bezijden de werkelijkheid', zei Dore Gold van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De UNESCO 'negeert bewust de historische band tussen het Joodse volk en zijn hoofdstad, evenals de nauwe banden van het christendom met deze stad.'

De bevolking van Israël is er boos over. Een voor drie religies belangrijke plaats, waar Israël voor de veiligheid zorgt en waar jaarlijks miljoenen toeristen komen, staat op de lijst van bedreigd cultureel erfgoed. In Syrië worden intussen 2000 jaar oude soortgelijke beelden vernietigd door ISIS-strijders, zonder dat een Arabische Staat oproept deze op de 'Rode Lijst' van UNESCO te plaatsen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.