Israëlische leger wil blokkade Gaza versoepelen

woensdag 8 juli 2015 |  NAI
Hoge officieren van het Israëlische leger hebben aanbevolen om de beperkingen voor Palestijnen in de Gazastrook te verlichten. Het zou daardoor voor duizenden bewoners van het gebied mogelijk worden om naar het buitenland te reizen. Ook de invoer van goederen via de grensovergang Kerem Shalom zou aanzienlijk versoepeld moeten worden.

Het leven gaat door in Gaza na de oorlog. Foto: Abed Rahim Khatib (Flash90).

Daarnaast wordt overwogen om de Palestijnen uit de Gazastrook een werkvergunning in de Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens te verlenen.
Het Israëlische leger meent dat de talrijke versoepelingen bijdragen aan het ondersteunen van de bevolking van Gaza bij het herstellen van de infrastructuur. Die werd afgelopen zomer tijdens de operatie Sterke Rots blijvend beschadigd.
'Zolang er in Gaza fundamentele economische problemen blijven, kan er een nieuw militair conflict ontstaan. We kunnen niet uitsluiten dat het net zo erg wordt als de oorlog afgelopen zomer', zei een hoge officier tegen een Israëlische krant.

In dit kader zei de Israëlische president Reuven Rivlin, dat 'het herstel van Gaza ook in het belang van Israël is. De enige vereiste voor de wederopbouw van Gaza is echter, dat Gaza ophoudt aanvallen op Israël uit te voeren of zelfs er plannen voor te maken'.

Maar er klinken ook luide kritische stemmen vanuit het Israëlische leger. Naar verluidt werkt Hamas er momenteel in de Gazastrook hard aan zich weer breder op te zetten, zijn rakettenarsenaal aan te vullen en nieuwe terreurtunnels te graven. De terreurorganisatie is zich aan het herbewapenen om gemene zaak te maken met de Islamitische Staat, waarschuwden Israëlische officieren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de gratis dagelijkse e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.