Archeologie: Stenen met een menselijk hart

Wednesday, July 08, 2015 |  Tsvi Sadan
Ik vrees dat de recente erkenning van de begraafplaats (necropolis) van Beit Shearim als werelderfgoed door de UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, degenen die geloven dat het 'Joodse volk' een moderne uitvinding is, verzonnen om het Westerse kolonialisme in het Midden-Oosten te versterken, niet van gedachten zal doen veranderen.

Toegang tot de grot met sarcofagen, Beit Shearim. Foto: Wikipedia.

Gelukkig kunnen stenen – in tegenstelling tot mensen – de geschiedenis niet herschrijven. Ze kunnen de inscripties die erin gebeiteld zijn niet veranderen, en ze kunnen zich niet verplaatsen naar nieuwe, minder gevoelige plaatsen.

Hiermee wil ik niet zeggen, dat archeologie niet wordt benut als een instrument om overtuigingen en politieke aspiraties te ondersteunen. Archeologie is een initiatief van mensen die zochten naar harde bewijzen voor de Bijbelse geschiedenis, en Israël heeft het altijd gebruikt het om het recht van de Joden te steunen om terug te keren naar hun oude vaderland.

Beit She'arim was een Joodse stad in eerste eeuw na Christus, die in het jaar 352 werd verwoest door de Romeinen. De plaats is gelegen op 20 km ten oosten van Haifa, in de zuidelijke uitlopers van Neder-Galilea. Zijn roem kwam van Rabbi Yehuda Ha'nasi, die daar het grootste deel van zijn leven woonde, en daar werd begraven.

Ha'nasi was de samensteller van de Mishna, een commentaar op de Tenach, de belangrijkste Joodse tekst na de Bijbel, dat is de reden waarom zijn begraafplaats een magneet werd voor vele Joden, van Jemen tot Antiochië, die aan zijn zijde willen worden begraven. In de loop van de tijd is de begraafplaats van de stad uitgegroeid tot een Joodse necropolis, die 'twee eeuwen van historische en culturele prestaties' heeft gedocumenteerd.

De erkenning door de UNESCO van deze site als een 'Joods cultureel centrum' is geen politieke zet om Israël te steunen. Het is gewoon een uitspraak over wat duidelijk is, zoals ook de onlangs ontcijferde inscriptie dat is.
Zo is er ook een zeer duidelijke reden voor de publicatie op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken over een nieuw gevonden inscriptie met de naam Eshba'al Ben Beda. De keramische pot uit de tijd van David met zijn oude Hebreeuwse schrift, waarop de naam voorkomt, ​​laat niet veel ruimte voor manipulatie.

Volgens Yosef Garfinkel van het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit en Sa'ar Ganor van de Israel Antiquities Authority: 'Dit is de eerste keer dat de naam heeft Eshba'al op een oude inscriptie in het land verscheen (...) tot ongeveer vijf jaar geleden kenden we geen inscripties die uit de tiende eeuw v.Chr. van het koninkrijk Juda dateren.'

Eshba'al was ook de naam van de zoon van koning Saul (1 Kronieken 8:33), volgens de Joodse traditie wordt dezelfde persoon Mefibosheth genoemd in 2 Samuel 4: 4. Wie Eshba'al Ben Beda ook was, er lijkt geen twijfel over te bestaan dat hij een Judeër was, die in de Vallei van Ellah woonde, dezelfde plaats waar David met Goliath heeft gevochten.

Het vermelden wat duidelijk is wordt steeds meer noodzakelijk in een periode waarin archeologie wordt aangevallen door degenen die elke Joodse band met het Land Israël ontkennen.
De meesten weten wel van de systematische vernietiging van archeologische vondsten door de Palestijnen die onder de Tempelberg graven. Minder mensen zijn bekend met het verwijderen van elke verwijzing naar Joods leven, zelfs uit dorpen die Hebreeuwse namen dragen zoals Beitar (Batir), Anatot (Anata) en Tekoa (Tekua).

Het Bezoekers Informatiecentrum van Bethlehem (Hebreeuws: בית לחם, Bet Lechem) bijvoorbeeld geeft de bezoekers totaal geen informatie over de geschiedenis van het nabijgelegen Batir in de tijd van de Grote Joodse Opstand in het jaar 135. Ook wordt over de profeet Amos, die genoemd wordt in de geschiedenis van Tekua, niet aan de bezoekers verteld dat hij Hebreeuws sprak – niet tot Palestijnen, maar tot Israël en Judea.

Zoals een Hebreeuws lied zegt: 'Er zijn mensen met een hart van steen,' maar er zijn ook 'stenen met een menselijk hart' die tot ons spreken zodat we kunnen weten, als we maar oren zouden hebben om te horen.

Wilt u meer nieuws uit Israël? Klik hier om u in te schrijven voor onze gratis dagelijkse e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.