Begraafplaats en doopplaats bij Jordaan werelderfgoed (video)

dinsdag 7 juli 2015 |  NAI; video NPO Spirit, NCRV
De UNESCO heeft het negende werelderfgoed in Israël erkend: de begraafplaats van Beit She’ariem. Deze ligt in Noord-Israël, circa 20 kilometer van Haifa, en bestaat uit in totaal 33 catacomben, die uit de tweede tot vierde eeuw stammen.

De doopplaats aan de Jordaanse kant van de Jordaan. Foto: Miriam Alster (Flash90).

Bijna was er nog een andere plaats bij gekomen, maar deze toegift ging naar Jordanië: de doopplaats aan de Jordaan. Het christelijke pelgrimsoord bevindt zich negen kilometer ten noorden van de Dode Zee.

De ondergrondse begraafplaats Beit She’ariem was reeds vroeg de belangrijkste Joodse begraafplaats buiten Jeruzalem. Talloze belangrijke personen zijn daar begraven, onder anderen rabbi Jehoeda Ha’Nasi. De catacomben bevatten 'een schat aan kunstwerken en inscripties in het Grieks, het Aramees en het Hebreeuws,' aldus de UNESCO in zijn verklaring.

Tot het andere Israëlische werelderfgoed behoren de spelonken van Beit Guvrin, Massada, de oude stad van Akko, de 'witte stad' in Tel Aviv met Bauhaus-archtectuur, de ruïnes van de Bijbelse nederzettingsheuvels in Meggido, Chatzor en Be'er Sheva, en de plaatsen van de menselijke ontwikkeling in het Karmelgebergte.

Reeds vele jaren ruziën Israël en Jordanië over de doopplaats aan de Jordaan. Het gaat om de precieze plaats, waar volgens de christelijke overlevering Jezus door Johannes werd gedoopt. In Jordanië juicht men nu, omdat de beslissing van de UNESCO een eind maakt aan de discussie over de Israëlische claims. Jordanië verwijt Israël dat het christelijke toeristen uit de hele wereld naar de 'verkeerde doopplaats' lokt. De UNESCO zou nu de zaak hebben beslist: Jezus zou aan de Jordaanse kant van de rivier de Jordaan zijn gedoopt. Tot nog toe komen er bij de Israëlische doopplaats aan de Jordaan jaarlijks circa 300.000 christelijke pelgrims, en aan de overkant daarentegen 'slechts' 100.000.


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.