Een jaar later: Herinneringen aan de Gaza-oorlog

Tuesday, July 07, 2015 |  NAI
Het Israëlische parlement, de Knesset, gedenkt vandaag het begin van het militaire offensief 'Sterke Rots', een jaar geleden. Soldaten die bij de inzet in de Gazastrook gewond raakten, vertellen de parlementsleden over hun ervaringen.

Een Israëlische soldaat loopt langs een kunstig beschilderde beschermingsmuur tegen raketten, nabij moshav Netiva Ha'asarah in het zuiden van Israël, net ten noorden van de Gazastrook. Foto: Miriam Alster (Flash90).

Daarnaast komen zakenmensen uit het zuiden aan het woord, die zwaar te lijden hadden onder de gevechten en nog steeds op een schadevergoeding van de Staat wachten.

Maandagavond werd een herdenkingsbijeenkomst op de Herzlberg in Jeruzalem gehouden. President Reuven Rivlin herinnerde aan de 67 Israëlische doden tijdens de 50 dagen durende gevechten: 'Zij worden pijnlijk gemist.'
Rivlin verdedigde de militaire operatie tegen de islamisten in de Gazastrook, die Israël met ongeveer 3.000 raketten hadden aangevallen: 'De Staat Israël zal niet tolereren, dat onze steden steeds weer het doelwit worden van nieuwe aanvallen.' Als Sderot, Nachal Oz of Ashekelon niet beschoten waren, zou ook de Gazastrook niet zijn beschoten. Alleen het uitroeien van het terrorisme kan een eind maken aan de dood van onschuldige mensen aan beide zijden, benadrukte de president.

Ook premier Benjamin Netanyahu benadrukte dat Israël streeft naar vrede, 'maar we zullen onze kinderen en onze toekomst beschermen.'

Het militaire offensief eindigde op 26 augustus 2014 met een wapenstilstand voor onbepaalde tijd.
Het Israëlische leger schatte het dodental in Gaza op 1768, daarvan zouden 750 tot 1000 strijders zijn geweest. Palestijnse bronnen noemen hogere aantallen slachtoffers en een groter deel van hen zouden burgers zijn geweest.

Kort na het einde van de strijd had de Palestijnse president Machmoud Abbas Hamas beschuldigd, dat deze de strijd onnodig heeft vertraagd. Hij gaf aan dat alle doden, gewonden en schade aan gebouwen vermijdbaar waren voor de Palestijnen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.