Jihad, de zesde zuil van de islam

Monday, July 06, 2015 |  Ludwig Schneider
De jihad, de heilige oorlog, werd in vergelijkende godsdienstlessen tot voor kort nog als een achterhaalde zaak beschouwd, die in onze moderne tijd niet meer van betekenis was. Men schreef een opleving van de jihad toe aan een paar extremistische moslims, en deed de jihad af als een kleine jongensdroom met riddergevechten. Niemand geloofde meer in een echte heilige oorlog, tot hij plotseling voor onze neus stond.

En nu is er geen plek op aarde meer veilig voor islamitische terreur. Christenen worden door aanhangers van Islamitische Staat (IS) publiekelijk onthoofd, Joden worden in hun synagoges vermoord, kerken worden in brand gestoken, culturele gedenktekens van duizenden jaren oud worden kapot geslagen en christenmeisjes worden door moslimfundamentalisten van Boko Haram ontvoerd, verkracht en vermoord. En dat alles gebeurt in de naam van Allah. Intussen distantiëren gematigde moslims zich openlijk van zulke gruweldaden. (...)

Wie een beetje thuis is in de jonge geschiedenis van de Oriënt, weet dat de huidige terreur niet begon met de stichting van de Staat Israël, maar veel eerder, namelijk in het jaar 1929.
In die tijd heette de leidinggevende ophitser van de ongeregeldheden tegen de Britse koloniale machthebbers, haj Muhammad Amin el-Huseini. Hij kwam uit een invloedrijk geslacht van grootgrondbezitters, de Husseini's, die beweren directe afstammelingen te zijn van de profeet Mohammed.

Muhammed el-Husseini was al direct betrokken bij de massaslachtingen van 1920/21, dus toen er nog geen Joodse Staat bestond. En zijn neef, Musael el-Husseini, was op dat moment burgemeester van Jeruzalem. Die man verkondigde dat de Joden de ondergang van het rijk der tsaren en de nederlaag van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog hadden veroorzaakt.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.