Leger verkort militaire dienst voor mannen

Monday, July 06, 2015 |  NAI; foto IDF
De volgende lichting jonge mannen die hun dienstplicht gaan verrichten in het Israëlische leger, zal voor het eerst korter dan drie jaar dienen. Dit betekent, dat er voor het leger minder personeel beschikbaar is. Op enkele gebieden zal men naar creatieve oplossingen moeten zoeken om de kleinere personeelssterkte te compenseren.

Volgens een regeringsbesluit zullen mannelijke soldaten in de toekomst nog maar twee jaar en acht maanden dienen. Om het tekort aan personeel op te vangen is voorgesteld dat vrouwen, die nu twee jaar dienst verrichten, in de toekomst vier maanden langer in dienst blijven. Voorts zullen nog meer charediem (ultraorthodoxen) dienstplichtig worden om het tekort op te vangen.

Maar wie graag bij de speciale eenheden of de gewilde elite-eenheden wil en daarvoor wordt aangenomen, moet zich echter voor de volle drie jaar aanmelden.

Bij de IDF wordt het verloop van de opleiding efficiënter gemaakt, waardoor de totale studieduur korter wordt. Zo zal bij voorbeeld tijdens de praktijkfase de keukendienst vervallen voor studerende soldaten, en wordt deze tijd gebruikt voor intensievere training.,

Onderhoud vliegtuigen uitbesteden
De Israëlische luchtmacht is van plan enkele technische zaken uit te besteden aan civiele bedrijven, zoals het onderhoud van de F-16 straaljagers. Een hogere luchtmacht officier zei dat men over een contract onderhandelt met een grote defensie-aannemer.
Er zijn plannen voor de bouw van een onderhoudscentrum en een laboratorium voor de luchtmacht. Bovendien kunnen in de toekomst robots taken overnemen die momenteel door soldaten worden uitgevoerd. Zo bestaan er bijvoorbeeld al robots die automatisch schroeven in vliegtuigen los- en vastdraaien.

Gezien de acute dreigingssituatie is de kortere militaire dienstplicht voor mannen niet onomstreden. Nu de ultraorthodoxe partijen opnieuw in de regeringscoalitie zijn vertegenwoordigd, verwachten veel politieke commentatoren ook niet dat religieuzen werkelijk in grote aantallen in dienst zullen gaan. De enorme uitgaven voor de veiligheid dwingen de Israëlische regering echter tot actie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.