Israëlisch 'Smart-vest' voor Benelux militairen

Saturday, July 04, 2015 |  Elbit Systems, Ministerie van Defensie
De Israëlische producent van militaire apparatuur Elbit Systems heeft begin juli een contract ter waarde van ongeveer 150 miljoen dollar afgesloten met het Nederlandse ministerie van Defensie voor de levering van geavanceerde systemen voor infanterie-soldaten van Nederland, België en Luxemburg.

Bij het Smart Vest gaat het om een mobiel communicatiesysteem voor te voet optredende soldaten, waardoor zij meer als een netwerk kunnen optreden. Met een touchscreen kunnen militairen elkaars locatie zien, informatie raadplegen en versturen. Dankzij een radio met GPS-ontvanger kunnen soldaten rechtstreeks communiceren met het hoofdkwartier of andere eenheden.

Bij het leveringsprogramma, dat een periode van vijf jaar bestrijkt, treedt Elbit Systems op als hoofdaannemer, Thales Nederland levert de voertuigintegratiesystemen, de batterij en de GPS-apparatuur. De E-lighter, een door Fokker ontwikkelde draagbare dieselgenerator, voorziet het Smart Vest 48 uur lang van stroom.

Het Smart Vest, dat is gebaseerd op de nieuwste technologie, is een samenwerking tussen de militaire moderniseringsprogramma's van Nederland (VOSS), België (BEST) en Luxemburg (COMPASS). Het is het eerste gezamenlijke strategische programma van de Beneluxlanden. Begin 2016 verwacht Defensie de eerste proefserie van 80 stuks. De invoering van het Smart Vest staat gepland vanaf 2017. In totaal gaat het om 5.500 stuks.

Bij de ondertekening van het contract noemde viceadmiraal Matthieu Borsboom, directeur Defensie Materieel Organisatie, het Smart Vest 'een grote stap voorwaarts in de veiligheid en het prestatievermogen van de Benelux-militairen bij operationele inzet'
'Niet alleen verbetert het vest de persoonlijke bescherming, ook het omgevingsbewustzijn neemt toe. Hierdoor versterkt het de commandovoering en de operationele effectiviteit.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.