Israël is waakzaam bij zijn grens met de Sinaï

Friday, July 03, 2015 |  Israel Today staf
De Islamitische Staat is woensdag op het Sinaï schiereiland een offensief tegen Egyptische veiligheidstroepen begonnen, waarbij tientallen doden vielen. Vandaag (vrijdag), de derde dag van de gevechten, vindt het grootste gevecht plaats sinds de Yom Kippoer oorlog in 1973.

ISIS overrompelde in het noordwesten van de Sinaï de Egyptische strijdkrachten met hun goed gecoördineerde gelijktijdige verrassingsaanval op 15 posten en centra van de Egyptische veiligheidstroepen in de noordelijke Sinaï.

Daarnaast gebruikt ISIS geavanceerde en moderne wapens bij zijn aanvallen. Het was niet eerder bekend dat ISIS deze soorten wapens tot zijn beschikking heeft. Egypte kreeg snel toestemming van Israël om meer wapens – waaronder tanks, pantserwagens, Apache helikopters en F-16 straaljagers – naar de Sinaï te verplaatsen. (In het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag zijn beperkingen van de aantallen zware wapens in de Sinaï opgenomen).

De gevechten die plaatsvinden tussen het Egyptische leger en de ISIS-strijders zouden ook kunnen uitlopen op raket- en mortiervuur in de richting van Israël. Het Centraal Commando bereidt zich ook daarop voor. Intussen zijn de ISIS-strijders in gevecht zijn met het Egyptische leger, dat hen vanuit de lucht en op de grond aanvalt.

De verhoogde staat van paraatheid aan Israëlische kant zal waarschijnlijk nog wel een paar dagen duren, omdat de ervaring leert dat ISIS zal proberen provocaties te creëren aan de grens met Israël. Hiermee proberen ze wrijving tussen het Egyptische leger en de IDF uit te lokken en zo de relatie tussen Egypte en Israël te beïnvloeden.

Donderdagavond meldde Egypte dat zij bij een tegenaanval 123 ISIS-strijders hebben gedood.
Bij de eerste aanvallen bemachtigde ISIS tanks en gepantserde voertuigen, waarop Israël snel het niveau van paraatheid langs de Sinaïgrens verhoogde, uit angst dat deze voertuigen kunnen worden gebruikt bij aanvallen op Israël.
Autoweg 12, die grotendeels langs de Egyptische grens loopt, is tot nader order gesloten voor civiel verkeer. De IDF sloot snel alle doorlaatposten naar de Sinaï en alarmeerde alle gemeenschappen langs de grens met Egypte, vooral in het noordwestelijke deel, om alert te blijven.
De IDF heeft ook meer gepantserde voertuigen en onbemande vliegtuigen ingezet, gelet op gebeurtenissen nabij de grens. De IDF voert ook meer patrouilles langs de grens uit met helikopters en straaljagers.De tijden veranderen

Alweer oorlog in de Sinaï!

Maar deze keer is er een groot verschil:Deze keer staan Israël en Egypte aan dezelfde kant.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.