Een bezoek aan Bethlehem: grotten, thee en muezzin

Friday, July 03, 2015 |  NAI
Het gezang van de muezzin schettert door de luidsprekers. Honderden mannen met het gezicht gericht naar het zuiden bidden schouder aan schouder in lange rijen. In de verzengende hitte van de namiddag haasten enkele laatkomers zich in de richting van het Al-Mangerplein om zich bij hun geloofsgenoten aan te sluiten. De oproep tot gebed wordt steeds luider. Het vrijdaggebed begint. Bethlehem staat even stil, totdat de bidders zich driemaal hebben gebogen en geknield.

Zo word ik tijdens een dagtocht ontvangen in de stad. Ooit was tachtig procent van de bevolking in Bethlehem christen. De burgemeester van de stad, Vera Baboun, is weliswaar christen, maar het aantal christenen in de stad is de laatste decennia drastisch afgenomen. Op dit moment is nog maar vijftien procent van de inwoners christen.

Vijftien minuten later is de stem van de muezzin verstomd. Op het Al-Mangerplein blijven alleen nog geparkeerde auto's achter, en straatverkopers die hun thee proberen te verkopen. Het uitzicht op de Geboortekerk is nu vrij. Deze kerk in de stad met 24.000 inwoners wordt voornamelijk bezocht door buitenlandse toeristen. Voor het onopvallende grijze pleisterwerk van de kerk glimlacht een Japans paartje voor de camera. Daarna verdwijnen ze door de slechts 1,20 meter hoge ingangspoort van de kerk.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.