Palestijnen gedenken moord; vragen nieuwe intifada

Friday, July 03, 2015 |  NAI
Een jaar na de moord op een Arabische jongen hebben honderden mensen in de overwegend Arabische Jeruzalemse wijk Shuafat de dood van Mohammed Abu Khdeir herdacht.

De 16-jarige Arabier werd, zo bleek uit bevindingen van Justitie, op brute wijze vermoord uit wraak. Drie Israëli's staan terecht voor deze daad. Hun motief was wraak voor de ontvoering van en moord op drie Israëlische jongeren kort daarvoor.

Op de jaardag van zijn dood trokken mensen in een optocht door de stad. Veel van de rouwende Palestijnen eisten een nieuwe intifada (opstand tegen Israël). Na de dood van de Arabische jongen was er veel onrust geweest in het oostelijke deel van Jeruzalem, in de Palestijnse gebieden en onder de Israëlische Arabieren.

Hussein Abu Khdeir, de vader van de vermoorde jongen, eiste dat de moordenaars van zijn zoon levenslang achter de tralies komen: 'Het is moeilijk voor ons om deze schokkende gebeurtenis te verwerken. De Staat zou de moordenaars de hoogst mogelijke straf moeten opleggen. Ze mogen nooit meer vrijkomen. Het is een schande, ondanks de moord zien we nog steeds zoveel haat en racisme, en de Staat kijkt alleen maar toe.'
Toch wil hij geen kwaad voor de Israëli's. 'Ik ben niet geïnteresseerd in rellen en confrontaties. Ik heb de mensen hier gezegd, ik wil geen ergernis, maar een waardige rouwplechtigheid voor mijn zoon.'

Enkele Palestijnen gaven geen gehoor aan deze wens van de rouwende vader. Ze gooiden donderdag met stenen naar de Jeruzalemse tram. Er raakte gelukkig niemand gewond, enkele wagens van de tram werden beschadigd.

De Israëlische politie was duidelijk zichtbaar aanwezig. Oproerpolitie bracht waterkanonnen in stelling en een surveillanceballon volgde de gebeurtenissen vanuit de lucht en registreerde het allemaal op video. Volgens de politie zijn er verder geen incidenten geweest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.