Israëlische troepen naar het zuiden na gevechten in Sinaï

Thursday, July 02, 2015 |  NAI
Op het Sinaï schiereiland leveren strijders van de Islamitische Staat en het Egyptische leger zware gevechten. Israël vreest dat islamitische strijders de situatie gebruiken om de macht te grijpen in de Gazastrook of Israël binnen te dringen.

Rookkolommen boven de Egyptische Sinaï. Foto: Abded Rahim Khatib (Flash90).

Om die reden heeft het Israëlische leger het aantal manschappen langs de grens met de Sinaï vergroot. De strijdkrachten in het zuiden zijn in alarmtoestand gebracht, en de Israëlische grensovergangen met de Gazastrook en naar Egypte blijven gesloten.

Egyptische medici en veiligheidsdiensten meldden dat bij de recente aanval op woensdag 70 Egyptische soldaten en enkele tientallen IS strijders werden gedood. Het Egyptische leger spreekt echter over 17 dode soldaten en 100 dode aanvallers. Een verschil dat tot nu toe niet verklaard kon worden.

Een Israëlische expert op het gebied van veiligheid heeft intussen gewaarschuwd, dat er een 'reële vrees' bestaat, dat de aan ISIS verwante terreurgroep Ansar Bayt al-Maqdis de Gazastrook zou kunnen overnemen. Vanuit de Gazastrook zijn momenteel raketinslagen te horen, en aan de Egyptische kant stijgen rookkolommen op. De Egyptenaren zetten in de strijd tegen de islamisten ook F-16 gevechtsvliegtuigen in. De jihadisten hebben gezegd dat zij met succes zelfmoordterroristen de strijd in hebben gestuurd.

Volgens bronnen bij het Israëlische leger bestaat de vrees, dat de gevechten zich kunnen uitbreiden naar de Joodse Staat. Daarom is men op elk scenario voorbereid, waaronder pogingen tot ontvoering en infiltratie door jihadisten.

Vanuit Egypte was als antwoord op de aanslag door ISIS te horen, dat de situatie 'voor 100 procent onder controle' is. Er zijn plannen voor aanvallen op de stellingen van ISIS. Volgens Sky News zijn er in de nacht van woensdag op donderdag bij een Egyptische tegenaanval 23 jihadisten gedood.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.