40 arrestaties bij oprollen Hamascel op de Westbank

Thursday, July 02, 2015 |  NAI
In een gezamenlijke actie zijn het Israëlische leger, de politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Shabak er in geslaagd het terrorisme een zware klap toe te brengen: ze hebben een Hamascel ontdekt, die de activiteiten op de Westbank wilde hervatten. Dit werd deels gefinancierd door het smokkelen van gouden sieraden uit Jordanië naar de Westbank.

Voor de financiering van zijn activiteiten smokkelde Hamas gouden sieraden uit Jordanië naar de Palestijnse gebieden. (Foto: Shin Bet/Ynet).

Sinds enkele maanden onderzoekt de geheime dienst de activiteiten van de Hamascel in de stad Nabloes en omliggende gemeenten. Volgens de veiligheidsdienst was het doel van de cel, een nieuwe impuls te geven aan de terroristische activiteiten in Judea en Samaria, om de basis te leggen voor nieuwe aanslagen op Israëli´s. Daarbij ontdekte de Shabak ook een militaire tak, die concrete aanvallen voorbereidde.

Ongeveer 40 personen werden gearresteerd, waaronder vooraanstaande Hamas leden die al meerdere keren in de gevangenis zaten.
Uit de ondervraging van de gedetineerden bleek, dat Hamas een nieuw hoofdkwartier wilde opbouwen in Nablus en zijn infrastructuur uitbreiden. De planning was al zo gevorderd, dat regionale leiders waren benoemd en bepaald was wie verantwoordelijk is voor de verschillende afdelingen zoals financiën, communicatie, onderwijs en steun voor Hamas-gevangenen.

De terroristen verhulden hun activiteiten volgens de politie met behulp van koeriers en postbussen. Fondsen werden gegenereerd door de aankoop van gouden sieraden in Jordanië, dat vervolgens de Palestijnse gebieden werd binnengesmokkeld.

Hamas regeert de Gazastrook, maar het komt steeds meer onder druk door nog radicalere salafistische islamieten. In de Palestijnse gebieden, het Bijbelse Judea en Samaria, staat Hamas staat in de schaduw van de Palestijnse Autoriteit van president Machmoud Abbas.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.