Islamitische Staat wil Hamas in Gaza ten val brengen (video)

Wednesday, July 01, 2015 |  NAI
Volgens informatie van de Israëlische geheime dienst Shin Bet staat het er slecht voor met de toekomst van Hamas in Gaza. Enerzijds is de financiering van de islamitische terreurgroep onzeker, anderzijds is een andere terreurorganisatie, namelijk de Islamitische Staat (ISIS), steeds duidelijker aanwezig.

Hamas politieagenten tonen hun kracht bij een demonstratie in Gaza. Foto: Abded Rahim Khatib (Flash90).

In een recente internetvideo spreekt ISIS een strijdkreet uit: 'Wij zullen zowel de Joodse Staat (Israël), als Hamas en Fatach ontwortelen!' In de video kondigde ISIS bovendien aan, dat ze de Gazastrook tot hun grondgebied willen maken. In de visie van ISIS zou Hamas zich niet voldoende inzetten voor de religieuze regels van de islam. De videoverklaring die werd gepubliceerd vanuit een ISIS-steunpunt in Syrië, is een van de zeldzame openlijke uitdagingen van ISIS aan Hamas. De vorige was te zwak geworden, onder andere als gevolg van de wapenstilstand met Israël.

'Al acht jaar controleren ze het gebied en ze zijn er nog altijd niet in geslaagd, de islamitische leer door te zetten', hekelt de ISIS-woordvoerder bovendien in de video. 'De heerschappij van de sharia moet in geheel Gaza worden ingevoerd. Wat er momenteel in Syrië gebeurt – vooral in het vluchtelingenkamp[wijk] Yarmouk – zal spoedig Gaza overkomen,' ging de woordvoerder verder.

Het hoofd van de Israëlische geheime dienst Shin Bet, Yoram Cohen, is er ondertussen van overtuigd dat Hamas al snel de controle over de Gazastrook zal verliezen. Een van de belangrijkste problemen van de terreurgroep zou de financiering van de wederopbouw zijn, nadat de Gazastrook vorige zomer aanzienlijk was verwoest tijdens de Israëlische operatie 'Sterke rots'.

Hamas is volgens Cohen verwikkeld in een machtsstrijd met de Palestijnse Autoriteit - om deze reden is er geen vooruitgang in de Gazastrook. Toch zouden de bewoners van het gebied veel respect en zelfs angst hebben voor Hamas. 'Wij zullen niet in opstand komen tegen Hamas. Als ik maar één woord tegen hen zou zeggen, ga ik naar de gevangenis,' beschreef een man uit Gaza zijn dilemma.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.