Buitenlandse Zaken: Kerkelijke boycot is immoreel

Wednesday, July 01, 2015 |  NAI
De Amerikaanse 'United Church of Christ' (UCC) heeft haar leden opgeroepen om Israël te boycotten. De kerkleiding stelde in de Algemene Synode in Cleveland voor, dat hun leden zich moeten distantiëren van bedrijven die profiteren van het conflict op de zogenaamde Westbank.

De resolutie van de UCC eist onder andere de boycot van de volgende bedrijven: Caterpillar, Motorola, Hewlett-Packard, beveiligingsbedrijf G4S en Veolia Environment. Deze bedrijven zouden profiteren van de 'bezetting van de Palestijnse gebieden door de Staat Israël.' Bovendien vraagt de kerk, niet samen te werken met Israëlische bedrijven in de Palestijnse gebieden.
De liberale protestantse kerk, die zich ook inzet voor de rechten van homo's en lesbiennes, heeft ongeveer een miljoen leden. De UCC had al in 2005 geprobeerd economische druk uit te oefenen om het conflict in het Midden-Oosten te beïnvloeden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde oproep tot een boycot van de christenen immoreel. Een woordvoerder van het ministerie benadrukte dat deze oproep tot een boycot overeenkomt met de 'demonisering' van Israël. De leden van de christelijke gemeenten zouden beter kunnen meehelpen, zodat de onderhandelingen met de Palestijnen worden hervat, in plaats van de 'demonisering' van Israël te stimuleren.

Israëlische experts zien in de wereldwijde boycotbeweging een toenemende bedreiging voor de Staat Israël. Zelfs Palestijnen keerden zich nu openlijk tegen boycot-acties, omdat hierdoor goed betaalde banen verloren gaan..

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.