VN waarschuwen partijen in Syrische burgeroorlog

Tuesday, June 30, 2015 |  NAI
De Verenigde Naties hebben de Syrische regeringstroepen van president Assad en de rebellen opgeroepen, oorlogshandelingen in de buurt van de Israëlische grens te vermijden. Het gevaar zou bestaan dat de Joodse Staat mede betrokken raakt in het conflict.

Vanaf de Golanhoogvlakte zijn steeds weer bominslagen in het grensgebied met Syrië waar te nemen. Foto: Basel Awidat (Flash90).

De afgelopen maanden zijn er telkens weer projectielen vanuit Syrië op het Israëlische gedeelte van de Golanhoogvlakte ingeslagen
De VN-Veiligheidsraad heeft het inzetten van zware wapens rond de Golanhoogvlakte verboden. Sinds de Jom-Kippoeroorklog in 1973 zijn op de Golanhoogvlakte VN-troepen gestationeerd, die moeten toezien op de wapenstilstand tussen de landen.

De 15 leden van de VN-Veiligheidsraad namen in New York unaniem een resolutie aan, die het mandaat van de UNDOF-troepen aan de Israëlisch-Syrisch grens verlengt tot het einde van dit jaar. Sinds bijna vier decennia dragen de VN-troepen bij aan een stabiele wapenstilstand. Maar de Golanhoogvlakte dreigt steeds meer een slagveld in het Syrische conflict te worden.

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya’alon, zei dat Israël tot nog toe de Syrische rebellen steeds weer humanitaire hulp heeft geboden en de Druzen in Syrië tegen gevaren heeft beschermd. Er duiken steeds weer geruchten op dat Israël de Syrische rebellen in hun strijd tegen de Syrische president Assad zou steunen. Israël heeft sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 al meer dan 1000 gewonde Syriërs in Israëlische ziekenhuizen behandeld.

Moshe Ya’alon onderstreepte dat Israël niet in het Syrische conflict verwikkeld wil worden. Maar 'wanneer onze soevereiniteit wordt aangetast, of er een raket vanuit Syrië op Israëlisch gebied neerkomt, dan zullen wij dat niet dulden, maar ernaar handelen.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.