Veel gearresteerde Joodse tieners zijn Ethiopisch

Tuesday, June 30, 2015 |  NAI; Foto: Flash90-archief
Uit een onlangs gepubliceerd bericht van de Israel Prison Service blijkt, dat bijna de helft van alle gearresteerde jongeren die in de gevangenis zitten, een Ethiopische achtergrond heeft.

Deze gegevens komen van de Sharon-gevangenis, de enige gevangenis in Israël voor delinquenten beneden de 18 jaar. Het aandeel van de Joods-Ethiopische gedetineerden is twaalf keer zo groot als het aandeel van Joods-Ethiopiërs in de gehele bevolking van Israël.

In absolute cijfers gaat het bij 27 van de 65 Joodse gedetineerden (41,5 procent) om Ethiopische Israëli's. De meesten van hen zitten vast wegens eigendomsdelicten. Verder werden zij gearresteerd wegens lichamelijke verwonding, intimidatie, roof, seksuele delicten, één wegens doodslag en een ander wegens verstoring van de openbare orde.

'Dat is een probleem, dat niet alleen de Ethiopisch-Joodse gemeenschap betreft. Het is een probleem van de gehele Israëlische maatschappij,' verklaarde Ziva Mekonen Dagu, voorzitter van de Israëlische Bond van Ethiopische Joden, tegenover het nieuwsportaal Ynet. 'Geen enkel kind wordt slecht geboren. Deze kinderen worden slachtoffers. Als het sociale systeem zich over hen had bekommerd, zouden zij niet in een dergelijke situatie terecht zijn gekomen.'

Volgens de Knesset-afgevaardigde Michal Rozin zouden deze gegevens een 'wake-up call' voor de regering moeten zijn. Rozin riep de regering op, de middelen van bestaan voor de gemeenschap te verruimen, daar de Ethiopische gemeenschap bij de verdeling van de middelen en de infrastructuur benadeeld zou zijn, wat zich dan later vertaalt in jeugdcriminaliteit.

Wilt u meer nieuws uit Israël? Klik hier om in te schrijven voor onze gratis dagelijkse e-mail updates.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.