Israël onderschepte nieuwe Gazavloot zonder geweld

maandag 29 juni 2015 |  NAI, Israel Today staf
De Israëlische marine heeft maandagochtend vroeg de nieuwe 'hulpvloot' naar Gaza onderschept. Israëlische mariniers van Shayetet 13 gingen aan boord en begeleidden het Zweedse schip naar de Israëlische haven van Ashdod, waar het maandagnacht binnenvoer.

Foto: Het schip Marianne van Göteborg ligt voor anker in Ashdod.

De actie heeft ongeveer 100 zeemijlen uit de kust plaatsgevonden, zonder incidenten of gebruik van geweld, deelde de legerwoordvoerder mee. Voordien was het schip een paar keer gevraagd van koers te veranderen of naar Asdod te varen, vanwaar de lading na inspectie naar Gaza zal worden vervoerd, wat de bemanning had geweigerd.

Het schip is de Zweedse trawler 'Marianne van Göteburg'. Het maakt deel uit van de zogenaamde Vrijheidsflotille III, een konvooi met pro-Palestijnse activisten aan boord. Ze wilden protesteren tegen de blokkade van de Gazastrook, alsook aandacht vragen voor de vermeende schending van de rechten van de 1,8 miljoen Palestijnen in de Gazastrook.

Aan boord waren de voormalige Israëli Dror Feiler, de leider van de organisatie, en knessetlid Basel Ghattas (Gezamenlijke Arabische Lijst).
De passagiers worden ondervraagd en uit Israël worden gedeporteerd via de luchthaven Ben Goerion. Basel Ghattas werd overgedragen aan de Israëlische politie.
Indien het schip goederen voor Gaza aan boord heeft zullen die via de normale kanalen naar Gaza worden vervoerd.

Van de drie andere schepen van het konvooi was er een voor de onderschepping al teruggegaan. De twee andere schepen gaven gehoor aan de waarschuwingen van de marine en keerden ook terug.

Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde de marine met hun actie. De Gazavloot is 'niets anders dan een demonstratie van schijnheiligheid en leugens, die uiteindelijk alleen Hamas helpt', zei Netanyahu.
Minister van Defensie Moshe Ya'alon zei: 'Deze vloot was niet humanitair en het ging niet om iemands welzijn. De deelnemers wilden de campagne van Israëls de-legitimatie voortzetten.'

Bij een soortgelijke actie tegen de Turkse eerste Gazavloot, in mei 2010, had een Israëlisch marine commando het grootste schip van de vloot, het Turkse schip 'Mavi Marmara' geënterd. Nadat activisten de mariniers aanvielen met ijzen staven ontstond een gevecht, waarbij negen Turkse activisten werden gedood.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.