Bondsdagvoorzitter: Bestaansrecht is niet onderhandelbaar

Friday, June 26, 2015 |  NAI
De voorzitter van de Duitse Bondsdag Norbert Lammert heeft tijdens zijn bezoek aan Israël een plechtige toespraak gehouden tijdens een bijzondere zitting van de Knesset, een gedeelte zelfs in het Hebreeuws, wat zeer goed werd ontvangen door de Israëlische politici.

Foto: Links Norbert Lammert, midden de Israëlische president Re'oeven Rivlin, rechts Knessetvoorzitter Yuli-Yoel Edelstein.

Lammert sprak vooral zijn waardering uit voor de 50 jaar van betrekkingen tussen Duitsland en de Joodse Staat. 'Normaal zullen die nooit mogen worden, het blijven speciale betrekkingen', verklaarde hij.

Lammert sprak van een 'wonder van de geschiedenis' en prees, onder anderen, de 'magische aantrekkingskracht', die Tel Aviv en Berlijn uitoefenen op elkaars jeugd.
Voor het komende jaar kondigde hij een conferentie aan van de Interparlementaire Coalitie voor de bestrijding van Antisemitisme in Berlijn. 'Antisemitisme, waar het zich ook voordoet, is onaanvaardbaar. In Duitsland, het is onverdraaglijk.'

Over het conflict in het Midden-Oosten maakte de bondsdagvoorzitter duidelijk, dat veel onderhandelbaar is, maar niet het bestaansrecht van Israël. 'Maar er is ook een onderhandelde oplossing nodig om het conflict met de Palestijnen op te lossen. Een stabiele, vreedzame, democratisch georganiseerde Palestijnse Staat voldoet aan de veiligheidsbelangen van Israël op lange termijn'.

De toespraak van de voorzitter van de Bondsdag in het Duits is algemeen positief ontvangen in Israël. In maart 2008 hadden een aantal parlementsleden nog geprotesteerd toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Knesset in het Duits toesprak.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.