'Antisemitisme voornamelijk in democratische staten'

Thursday, June 25, 2015 |  Yossi Aloni

150 miljoen Europeanen zijn van mening dat Israël een apartheidsstaat is en zelfs als een nazisysteem te werk gaat. De Knessetcommissie voor Immigratie en Diaspora heeft samen met buitenlandse ambassadeurs deze gegevens inzake antisemitische meningen over Israël geëvalueerd en besproken.

'Het gaat niet alleen om antisemitisme, maar om een judeofobie met de bedoeling om Israël te demoniseren,' verklaarde de wereldberoemde professor. Gustavo Daniel Perednik uit Argentinië. 'Buitenlandse regeringen die van zichzelf beweren dat ze het antisemitisme in hun eigen land bestrijden, zijn eigenlijk partners van de legende van de rituele moord tegen Israël.'

Mensen die in hun eigen land aan de zijde van Israël staan, beleven volgens de Amerikaanse jurist Abraham Foxman aanvallen hoe Israël gedelegitimeerd wordt. 'Israël moet zich steeds weer bezighouden met aanvallen die erop gericht zijn Israëls bestaansrecht teniet te doen,' verklaarde Foxman voor de Knessetcommissie. Tot voor kort was hij voorzitter van de Anti-Defamation League en hield hij zich bezig met het tegengaan van de discriminatie en het lasteren van Israël.

'Het verschijnsel heeft vooral aan de universiteiten om zich heen gegrepen, 25 in getal; zelfs de protestantse kerk steunt de boycot en de bedreigingen van de regering-Obama om Israël niet meer te steunen. Het verzet tegen Israël wordt steeds sterker en de zwijgende meerderheid wordt steeds zwijgzamer.
Zelfs de plaatsvervangend ambassadeur van Duitsland in Tel Aviv, Monika Iwersen, gaf toe dat in haar land de antisemitische overvallen met 25% zijn toegenomen.
Hetzelfde moest de plaatsvervangende Britse ambassadeur in Israël, Rob Dixon, toegeven, namelijk dat ook in zijn land de afgelopen twee jaar het antisemitisme sterk is toegenomen. 'Dat doet ons pijn,' zei Iwersen, die er echter op wees dat de Duitse regering het antisemitisme bestrijdt, onder meer met maatregelen als het bewaken van Joodse instellingen, voorlichting op scholen en politieonderzoek tegen antisemitische aanvallers. 'De Duitse regering heeft zich verplicht de veiligheid van het Joodse volk en de Joodse Staat te garanderen,' aldus Iwersen.

Ook de plaatsvervangende chef van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, William Grant, maakte duidelijk dat 50% van alle uit haat begane misdaden in zijn land tegen Joden is gericht. Grant verklaarde voor de Knessetcommissie hoe de Amerikaanse regering het antisemitisme bestrijdt.

De Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, heeft Israël beloofd dat zijn land tegen de internationale boycot van Israël is. Hetzelfde herhaalde ook de Deense diplomaat en EU-ambassadeur in Israël, Lars Faaborg Andersen: 'De Europese Unie wijst elke haat tegen vreemden en racisme van welke vorm dan ook, af, en vooral het antisemitisme. Het is onze plicht dit te bestrijden.'

Gidon Bachar, die de afdeling voor het bestrijden van het antisemitisme in het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken leidt, wees erop dat antisemitisme voornamelijk in democratische landen tot uiting komt. 'De politieke uitspraken om antisemitisme te bestrijden, zijn belangrijk. Maar zonder de inzet van de betreffende regeringen zal er niets veranderen. Wij moeten ingrijpen; want de Joodse gemeenschappen in Europa hebben hun vertrouwen in de Europese regeringen verloren.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.