Israël bevriest tijdelijk defensie-dialoog met VS

Thursday, June 25, 2015 |  NAI
De betrekkingen tussen Israël en de VS, die al vele jaren zijn bondgenoot is, bereiken opnieuw een dieptepunt. Bij een bespreking van ambtenaren van de Israëlische ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken, gehouden in het kantoor van de premier, werd besloten de dialoog met de VS over financiële steun voor de verdediging voorlopig te bevriezen.

Deze maatregel moet minstens van kracht blijven tot het einde van de nucleaire onderhandelingen van de Westerse mogendheden met Iran.

Ambtenaren vertelden de Hebreeuwse nieuwswebsite Walla, dat de toenemende spanningen tussen het Witte Huis en premier Netanyahu tot deze stap hebben geleid. Israël doet dus tot nader order geen verzoeken om middelen voor zijn defensie aan de VS, omdat men in Israël op de uitkomst van de onderhandelingen wil wachten, om zijn wensen te kunnen aanpassen aan een eventuele nieuwe realiteit in het Midden-Oosten.

Anderen zeggen echter, dat de besprekingen bevroren moeten blijven tot de nieuwe verkiezingen in het jaar 2017, wanneer Barack Hussein Obama, die in Israël niet als vriend wordt beschouwd, zijn ambt neerlegt.

Ook in de gelederen van Obama's Democratische Partij klinkt intussen luide kritiek op de nucleaire overeenkomst met Iran. Een groep veiligheidsexperts en diplomaten, waaronder ook vroegere adviseurs van Obama, hebben de president in een brief gewaarschuwd voor de komende nucleaire overeenkomst.

In Israël is men wel bezorgd over de ontwikkelingen in Iran en de VS, en probeert die langs diplomatieke weg te verbeteren, maar men is zich ook bewust van zijn eigen militaire kracht, en zal in geval van nood weten wat er gedaan moet worden om als natie te overleven.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.