Blog: Jeruzalemse heuvels en bossen in gevaar

Wednesday, June 24, 2015 |  NAI
Op de hellingen ten westen van Jeruzalem moeten 25.000 nieuwe wooneenheden worden gebouwd. Ook een nieuwe snelweg voor auto's bedreigt de nog steeds bosrijke omgeving. Zoals de Vereniging voor Natuurbehoud in Israël (SPNI) op zijn website informeert, probeert deze momenteel om het project te stoppen. Hierbij werkt SPNI samen met lokale autoriteiten, regionale raden en andere milieu-organisaties zoals het Joods Nationaal Fonds, Green Course en Leven en Milieu.

In een gebied in het zuidwesten van de Jeruzalemse berg ligt het Jeruzalem Bos. Het werd eind jaren 1950 aangelegd door het Joods Nationaal Fonds en gefinancierd met de hulp van particuliere donaties. De eerste boom werd in 1956 geplant door de voormalige Israëlische president Yitzchak Ben Zvi. Het bos bestaat voornamelijk uit dennen, cipressen, Palestijnse eiken, eiken en johannesbroodbomen, ook olijven, vijgen en granaatappels groeien hier.
Ooit had het bos een omvang van ongeveer vier vierkante kilometer. Door stadsuitbreiding is zijn omvang sterk afgenomen tot slechts 1,2 vierkante kilometer.

De hellingen van de Jeruzalemse berg zijn van bijzonder belang zijn voor het milieu. In het bos hoor je vogels fluiten, insecten zoemen en kleine dieren door de bladeren ritselen.
Maar de berg is niet alleen een habitat voor verschillende soorten dieren, waaronder jakhalzen, planten en bomen, maar het is ook de 'groene long' van Jeruzalem. De planten en bomen reinigen de lucht van de grote stad. Er zijn tal van wandelroutes waar de bewoners kunnen ontspannen en waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Ook historisch zijn de hellingen en het bos van belang, er zijn in dit gebied resten van oude agrarische activiteiten, als graf gebruikte grotten, overblijfselen van oude wijnpersen en cisternen.

Volgens opgave van SPNI zou het bouwproject 1800 hectare land (18 km2) omvatten. Er zou ook worden gebouwd op gebieden die onlangs tot natuurgebied zijn verklaard.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.