Welke Jezus bedoelt u?

Wednesday, June 24, 2015 |  Ludwig Schneider
Ik heb deze vraag niet bedoeld als provocatie. Ik weet dat er voor christenen maar één Jezus bestaat, en dat is Jezus Christus. En dat is op grond van het geloof ook juist. Maar in de tijd van Jezus had je in het heilige land veel mannen die Jezus heetten. Het was een populaire naam. In het Hebreeuws is Jezus ישוע Yeshoe'a. Dat betekent Heilbrenger, Redder, Helper of Heiland. Het volk verlangde naar heil, en daarom gaven heel wat ouders hun kinderen de naam Jezus.

Om al deze Jezussen uit elkaar te houden, gaf men ze behalve hun voornaam ook nog een achternaam die aanduidde waar ze vandaan kwamen. Daarom werd Jezus ook Jezus van Nazaret genoemd. Jezus is wel in Bethlehem geboren, maar dat was slechts een kort verblijf, zodat Micha 5:1 in vervulling kon gaan, omdat Hij uit het huis van David stamde.

Omdat Jezus in Nazaret (in het Hebreeuws נָצְרַת Natsrat) was opgegroeid, werd hij Jezus van Nazaret genoemd. Dat wijst er ook op dat hij een telg uit de 'stronk van Isaï' is (Jesaja 11:1). Niet alleen David, maar ook de Messias zou daaruit voortkomen. Telg, of spruit, is in het Oud-Hebreeuws נצר netser of natser. Jezus heette dus Jezus van Nazaret.

Deze inspirerende studie stond compleet in het meinummer van het Israel Today Magazine. Bent u al abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.