Arabisch Knessetlid en christen op tweede Gazavloot

Monday, June 22, 2015 |  Aviel Schneider
Vanuit Zweden is een nieuwe vloot onderweg naar Gaza. Deze vloot wil, net als de vorige vijf jaar geleden, Israëls zeeblokkade doorbreken. Op een van de drie schepen bevindt zich de Arabisch-christelijke Knessetafgevaardigde Basel Ghattas (foto) uit Rameh in Galilea.

'Er is geen reden om ons ervan te weerhouden de haven in de Gazastrook te bereiken,' schreef Ghattas, knessetlid van de lijst Balad, in zijn boodschap aan Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu. 'Wij willen de mensen in Gaza alleen maar hulpgoederen brengen. Ik roep jullie op, de Israëlische strijdkrachten uit de buurt van onze vloot te houden. In het geval dat jullie opnieuw onze schepen tegenhouden en enteren, zal dat Israël op het internationale toneel ruïneren.'

Aan boord zijn pro-Palestijnse activisten, politici en academici uit Zweden, waaronder ook de vroegere Israëli Dror Feiler, die in Stockholm woont. Achter de coulissen tracht de Israëlische regering met diplomatieke inspanningen de vloot, die zich reeds op de Middellandse Zee bevindt, van Israëls kust weg te houden.

In de Israëlische media maakte Ghattas duidelijk dat de situatie in de Gazastrook kritisch is en dat de vloot alleen internationale aandacht wil opwekken. Maar in Israël wordt hij als Arabische christen en politicus hevig bekritiseerd wegens zijn deelname aan de vloot.
Israëls minister van Toerisme, Yariv Levin, ziet daarin de zoveelste klassieke provocatie van Arabische afgevaardigden. 'Ik roep de juridisch adviseur van de regering op, Ghattas daarvoor gerechtelijk aan te klagen en een einde te maken aan het bevorderen van terreur vanuit het Israëlische parlement.'
In 2010 heeft de Arabische Knessetafgevaardige Hanin Zoabi op het schip Mavi Marmara deelgenomen aan de Free Gaza-vloot en daarmee - volgens Levin - de Staat Israël zware hoofdpijn bezorgd.

Zelfs in de Arabische media wordt het gedrag van de Arabische christelijke afgevaardigde relatief sterk bekritiseerd. 'Ghattas werd gekozen om de Arabische bevolking in Israël bij te staan, en niet voor de Palestijnse bevrijdingsstrijd in Gaza,' zei een commentator voor de Arabische radio in Galilea. 'Met zijn actie bereikt Ghattas alleen maar de krantenkoppen, net als Zoabi, maar voor zijn Arabische broeders en zusters brengt deze kruistocht niets nieuws.'

Ghattas’ neef is de christen-Arabier en vroegere Knessetafgevaardigde Azmi Bishara, die vanwege verdenking van spionage in 2007 vanuit Israël naar Qatar vluchtte.
Christelijke Arabieren met wie Israel Today de laatste tijd sprak, maakten duidelijk dat een dergelijk gedrag van christelijke politici geen eenmalig incident is. 'Christelijke Arabieren en politici doen dit alleen maar om hun islamitische collega’s te laten zien dat ze Israël nog meer haten dan zij,' zei Issa uit Anata, ten oosten van Jeruzalem. 'Moslims haten Arabische christenen, en wat Ghattas nu uithaalt, is slechts om bij moslims in een goed blaadje te komen.'

Ook de Arabische priester Gabriël Nadaf bekritiseerde Ghattas’ deelname aan de vloot, die maar één doel heeft, namelijk om Israël voor het wereldtoneel zwart te maken. Als er tijdens de tweede Gazavloot iets misgaat, betaalt Israël de prijs.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.