Is een oorlog met Hezbollah onvermijdelijk?

zondag 21 juni 2015 |  Ryan Jones
'Vanuit het noorden zal onheil over alle inwoners van dit land worden uitgestort (Jeremia 1). Dit apocalyptische vers kreeg de afgelopen maanden bijzondere betekenis toen het Israëlische leger zich op een confrontatie met Hezbollah begon voor te bereiden.

De militaire slagkracht van deze terreurorganisatie overtreft intussen zelfs die van de meeste landen. Iedereen is het erover eens dat een derde Libanonoorlog beslist geen kopie van de vorige zal worden. Israël zal eerder te maken krijgen met een van de meest complexe militaire uitdagingen sinds zijn ontstaan.

De reden hiervoor ligt voor de hand: Sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006 heeft Hezbollah de VN-resolutie, die destijds een einde maakte aan het conflict, flagrant geschonden. In die resolutie werd overeengekomen dat Hezbollah zich niet meer zou bewapenen. Maar het tegendeel is gebeurd: de slagkracht van de terreurorganisatie is schrikbarend toegenomen. Zo'n 130.000 raketten staan op dit moment in Zuid-Libanon op Israël gericht. Israël kan per dag getroffen worden door 1500 raketten. Het bereik van deze raketten is niet langer beperkt tot Noord-Israël, maar bedreigt het hele land.

Lees het gehele artikel in het juninummer van het Israel Today Magazine – wordt abonnee.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.