Grenspolitie gestoken door Palestijn in Jeruzalem

Sunday, June 21, 2015 |  NAI, Israel Today staf, Tommy Müller, Simon Heidt
Een lid van de Grenspolitie is zondagochtend met een mes in de nek en de borst gestoken voor de Damascuspoort aan de noordkant van de Oude Stad van Jeruzalem. Het 20-jarige slachtoffer is in levensgevaar.

Ondanks zijn zware verwondingen lukte het de politieman (geholpen door een collega) de terrorist neer te schieten en daardoor te verhinderen dat hij kon vluchten. De aanvaller was een 18-jarige Arabier uit het dorp As'ir, nabij Hebron, die illegaal in Israël was. Hij kreeg enkele kogels in het bovenlichaam, is ter plaatse verzorgd door de ambulancedienst en kreeg een noodoperatie in een Jeruzalems ziekenhuis.

Tijdens de zondagse kabinetsvergadering herinnerde premier Netanyahu de wereld eraan, dat de aanslagen van dit weekeinde geen geïsoleerde of willekeurige incidenten waren. 'We hebben voortdurend te maken met pogingen om terreuraanvallen uit te voeren – helaas hebben sommigen succes,' zei hij. In een officiële verklaring noemde Netanyahu de politieman 'een grote held'

Wegens de vastenmaand Ramadan zijn er momenteel talrijke Palestijnen in Jeruzalem, om te bidden op het terrein van de Al-Aqsa moskee. De Israëlische grenspolitie heeft daarom zijn inzet in de Oude Stad versterkt, om voor rust te zorgen.

Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld verklaarde tegenover Israel Today, dat er geen aanwijzingen waren voor een komende terreuraanslag. Het zou ook nog onduidelijk zijn of de dader op eigen initiatief heeft gehandeld of bij een terroristische cel behoort.
Hamas prees de aanval als 'heldhaftig', dat had de terreurorganisatie ook gedaan bij de aanslag van vrijdagmiddag, waarbij twee Joodse burgers in hun auto werden beschoten; een van hen is aan zijn verwondingen overleden, de ander is gewond.

Ook burgemeester Nir Barkan kwam naar de plaats van de aanval, bij de Damascuspoort, niet ver van de Graftuin. Hij riep de bevolking op om kalm te blijven, hun dagelijkse werkzaamheden voort te zetten en te bidden voor het herstel van de gewonde politieagent.

De Duitstalige video van het Israel Today TV team toont indrukken van de plaats van de aanval.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.