Fatach en Hamas regeren toch niet samen

Friday, June 19, 2015 |  NAI
De Palestijnse eenheidsregering van Fatach en Hamas moet worden opgeheven. Rami Hamdallah, de Palestijnse premier van de omstreden eenheidsregering (op de foto links met Hamasleider Haniyeh), heeft zijn ontslag inmiddels ingediend.

Uit Palestijnse bronnen blijkt dat de val van de regering de afgelopen maanden verschillende malen is besproken en dat Hamas tegen een eenzijdige opheffing was.
Vanuit Ramallah tracht de Fatach-regering van de Palestijnse leider Machmoed Abbas nu het volk te kalmeren.
In de Gazastrook deelde Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri mee dat de islamitische beweging zich er nog niet over heeft beraden en er principieel tegen is. Een andere Hamas-politicus in Gaza, Ziad al-Zaza, benadrukte dat er vanuit Ramallah niemand met hen over had gesproken.

In juni 2014, enkele weken voor de oorlog in de Gazastrook, zei Abbas voor de Palestijnse radio: 'Heden roepen wij het einde uit van de splitsing.' Abu Zuhri benadrukte destijds: 'Deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis wordt voor altijd gesloten en zal nooit meer terugkeren. We kunnen zeggen dat de scheiding nu achter ons ligt.'

De Israëlische regering gaf destijds als commentaar, dat een Palestijnse eenheidsregering geen zin heeft. Israël waarschuwde de regering in Ramallah dat Hamas een staatsgreep tegen Fatach in Ramallah zou voorbereiden.
Omdat de consensusregering door de islamitische Hamas wordt gesteund, heeft Israël deze steeds genegeerd.

Talloze Palestijnen waren een jaar geleden al tegen de eenheidsregering. Ongeacht of men lid van Hamas of van Fatach was, benadrukten beide zijden dat sprake was van teveel haat tussen de beide ideologieën. 'Zodra Hamas het in Ramallah voor het zeggen heeft, zal het eerst vooraanstaande Fatach-ambtenaren uit de weg ruimen,' zo hoorden wij van Majdi, een meubelmaker uit Ramallah. 'Hamas heeft destijds in de Gazastrook Fatach-politici van de daken gegooid; in Ramallah zal het dat ook doen. Als Israël Hamas niet kan vernietigen, zou Fatach het dan wel kunnen?”

Thans is men van mening dat de eenzijdige opheffing van de Palestijnse regering een actie van de Fatach-regering is tegen Hamas in de Gazastrook, dat achter de coulissen (met rugdekking van Egypte en Qatar) met Israël onderhandelt over een vijfjarige wapenstilstand.

Het is in het belang van Israël dat de crisis in de Gazastrook wordt beëindigd. Wat de Palestijnse leider Abbas niet voor Israël kon doen, tracht Israël nu – onafhankelijk van de Fatach-regering in Ramallah – indirect met Hamas zelf te regelen. Abbas vreest dat een afzonderlijke overeenkomst tussen Israël en Hamas in de Gazastrook zijn Fatach-regering nog meer naar de zijlijn duwt.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.