'Lone Soldiers' – Ver van huis staan zij in voor Israël

woensdag 17 juni 2015 |  NAI
Ze zijn jong, hebben vaak net hun schoolopleiding afgesloten en alle deuren staan voor hen open. Een studie aan de universiteit, geld verdienen, of misschien een wereldreis. Maar sommige Joodse jongeren in de diaspora kiezen voor iets anders: Zij gaan naar Israël om in het Israëlische leger (IDF) te dienen.

Foto: Flash 90 archief.

Lone Soldiers, eenzame soldaten, worden deze jonge rekruten genoemd. Onder de term ‘Lone Soldiers’ vallen alle soldaten die geen familie in Israël hebben, die hen ondersteunt. Dus vrijwilligers en nieuwe immigranten zonder familieleden in het land, maar ook Israëlische wezen en Israëli's die geen contact meer met hun familie hebben.

Volgens de officiële statistieken van het leger van december 2014 waren er het afgelopen jaar 6191 Lone Soldiers bij de IDF ingeschreven, meer dan in de jaren ervoor. Daaronder waren 3484 Lone Soldiers die in een ander land dan Israël waren opgegroeid en hun familie en vrienden daar hebben achtergelaten, om met hun legerdienst hun deel bij te dragen aan een weerbaar Israël. De vrijwillige soldaten komen uit 70 verschillende landen; een kwart daarvan komt uit de Verenigde Staten, gevolgd door Rusland en Oekraïne, volgens een bericht in het dagblad Ha’aretz.

Ongeveer de helft van de Lone Soldiers uit het buitenland dient in gevechtseenheden of in eenheden die de gevechtseenheden ondersteunen.
Verbazingwekkend is het grote aantal vrouwen: Bijna een derde van de Lone Soldiers zijn vrouwen.

Tijdens de operatie Protective Edge verloren drie Lone Soldiers hun leven: Max Steinberg en Sean Carmel uit de VS, en John Bensemhoun uit Frankrijk. Volgens Israëlische media namen meer dan 30.000 rouwenden deel aan de begrafenis van Steinberg en rond 20.000 aan de bijzetting van Carmel in Jeruzalem.

Maar wat beweegt jonge Joden om bij de IDF in dienst te gaan, terwijl de focus van hun leven niet in Israël ligt? Een 22-jarige New Yorker, die momenteel in de IDF dient, beschrijft zijn beweegredenen: 'Ik heb in een handelsbedrijf gewerkt en goed geld verdiend. Maar na een tijdje leek het werk me betekenisloos te zijn; ik had het gevoel dat ik meer uit het leven moest halen dan in dit bedrijf oud te worden,' verklaarde hij. 'Als Jood heeft het land Israël voor mij altijd centraal gestaan.' Zodoende besloot hij alleen naar Israël te gaan. In de maanden voordat zijn vrijwillige militaire dienst begon, volgde hij een oelpan, een cursus Hebreeuws. Tot op heden heeft hij geen spijt van zijn beslissing. 'Ik ben een ander, sterker mens geworden.'

Dit was een blog-artikel uit de reeks Israëls soldaten in onze rubriek Israël helpen. Wij zijn dankbaar voor elke gift die u het land Israël en zijn bewoners doet toekomen. De mogelijkheid daartoe vindt u onder Israel Helfen of Support Israel

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.