'Hamas denkt na over langdurige wapenstilstand'

dinsdag 16 juni 2015 |  NAI
Volgens Palestijnse media denkt de terreurorganisatie Hamas serieus na over een wapenstilstand met Israël, die voor vijf jaar zou gelden en door Qatar zou worden gecontroleerd.

Een hoge functionaris van Hamas, Moussa Abu Marzuk (foto) heeft volgens het Bethlehemse persbureau Ma'an ongeveer een week geleden de Gazastrook plotseling verlaten. Via Egypte bezocht hij Qatar, waar hij aangaf dat Hamas bereid zou zijn de vijandelijkheden tegen Israël voorlopig te staken.

Een Egyptische ambtenaar gaf via persbureau Ma'an commentaar op deze stap, en zei dat dit te maken heeft met de breuk tussen Hamas en Fatach, maar ook met islamitische groepen die de macht van Hamas in Gaza betwisten en Israël in een oorlog met Hamas willen verwikkelen.

Verscheidene deskundigen wijzen er op, dat in de Gazastrook meerdere salafistische organisaties actief zijn, waarvan er enkele tot de Islamitische Staat behoren. Hamas heeft er problemen mee om deze extremisten, die zijn eigen machtspositie onder graven, onder controle te houden

[In het dagblad Ha'aretz ontkent echter Salah Bardawil, een belangrijke Hamas-functionaris, berichten over gesprekken tussen zijn organisatie en Israël over een akkoord voor een langdurige wapenstilstand.]

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.