Groene Europese politici irriteren Israël

Tuesday, June 16, 2015 |  Yossi Aloni
Vijf afgevaardigden van de Europese politieke fractie De Groenen hebben onlangs een ontmoeting met Israëlische Knessetleden afgezegd, maar wel met Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen gesproken.

Aanvankelijk vroegen de Europese parlementariërs een officiële ontmoeting met de Israëlische politici, wat uiteindelijk door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgesproken. In Israël zouden de 'groene' politici een nieuw milieu-project bezoeken.

Maar kort voor aankomst in Israël zegde de fractievoorzitster van De Groenen de geplande ontmoeting met de Israëlische parlementsleden af. Als enige verklaring voor de afzegging werd tijdgebrek genoemd.

In Israël toonde men zich geïrriteerd over de ongegronde afzegging, want de Europese politici hadden de afgesproken ontmoeting in de Palestijnse gebieden niet afgezegd. Tot verbazing van Israël stonden de politici er op, Palestijnse gevangenen te bezoeken, wat de Israëlische delegatie in het EU-parlement zeker zou willen verhinderen.

Een bezoek aan Israël, dat alleen bezoeken aan Palestijnen inhoudt, leidt tot verkeerde inzichten jegens Israël en toont opnieuw hoe de houding van Europese politici tegenover Israël is. 'We zijn teleurgesteld door het gedrag van de afgevaardigden van De Groenen. Ze wilden geen Israëlische parlementsleden ontmoeten en hun politieke standpunten alleen op basis van het Palestijnse perspectief baseren', zei de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nachson. 'Daarom moet men niet verbaasd zijn als, het Europees Parlement daarna tegen Israël stemt, zonder de feiten ter plaatse te kennen.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.