Video: Persiflage over media in Gaza-oorlog teruggetrokken

Tuesday, June 16, 2015 |  Israel Today staf
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week een YouTube-video gepubliceerd, waarin de draak wordt gestoken met de misleidende verslaggeving over de Gaza-oorlog van vorig jaar door de grote internationale media.

Herhaaldelijk gebruiken de grootste persbureaus beelden van andere conflicten om de situatie in Gaza weer te geven, ze vermeldden niet dat Hamas schuld had aan de erbarmelijke toestanden daar, en negeerden ook volledig dat terroristen bevolkingscentra gebruiken als dekking bij het lanceren van raketten naar Israël.

Deze vaak zo onjuiste berichten hebben bijgedragen aan de voorspelbare beschuldigingen dat Israël 'oorlogsmisdaden' heeft begaan, wat er binnenkort toe kan leiden dat de Joodse Staat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt gesleept.

Ondanks overvloedig bewijs van hun gebrekkige berichtgeving – wat enkelen zelf erkenden – was de Buitenlandse Pers Associatie (FPA) in Israël dinsdag woedend op de speelse video van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Het corps diplomatique van Israël wil serieus worden genomen in de wereld. Het plaatsen van misleidende en slecht ontworpen video's op YouTube is ongepast, nutteloos en ondermijnt het ministerie, die zegt de buitenlandse pers en zijn vrijheid om in Gaze te werken respecteert', klaagde de FPA in een persbericht.

Een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de FPA het niet zo zwaar moet opnemen: 'De film bespot veel journalisten met een zachte wenk, velen van hen zijn blind voor wat er om hen heen gebeurt,' zei de woordvoerder Emmanuel Nachshon tegen de krant Ha'aretz. Toch heeft het ministerie de video na een week teruggetrokken.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.