Israëls waarheid over Gaza tegenover de VN-waarheid

Monday, June 15, 2015 |  Aviel Schneider
Enkele dagen voordat de onderzoekscommissie van de Mensenrechtenraad van de VN zijn rapport over de Gaza-oorlog publiceert, is de Israëlische regering begonnen zich hiertegen te verdedigen door het publiceren van een eigen onderzoeksrapport.

De VN-Mensenrechtenraad zou niet objectief zijn ten opzichte van Israël, wat te zien is aan het feit dat het aantal resoluties tegen Israël hoger is dan het aantal resoluties tegen Syrië, Iran en Noord-Korea samen.

Op basis van geheime documenten uit het leger beschreef het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het eerst hoe het Israëlische leger beslissingen neemt voor gerichte liquidaties in de oorlog. Daarvoor werd het voorbeeld gegeven van de leider van de Islamitische Jihad in Khan Yunis, Ibrahim al-Shawaf. Het document verklaart het langdurige beslissingsproces voordat zijn woning werd aangevallen, begeleid door advocaten en juristen, die alleen onder juridische voorwaarden toestemming gaven voor een aanval.

'Als iemand de waarheid wil weten, moet hij het Israëlische rapport lezen, en ook een rapport van voormalige buitenlandse generaals over de rol van Israël. Wie ongegronde beschuldigingen van Israël zoekt, moet het rapport van de Verenigde Naties lezen,' zei Israëls regeringsleider Benjamin Netanjahu.

'De advocaten hebben vastgesteld wat een militair doel is en in welke mate in de Gazastrook aangevallen mag worden,' zei het hoofd van de afdeling Internationaal Recht van het Israëlische militaire Openbaar Ministerie, kolonel Eran Shamir-Borer. 'In het Israëlische leger beslist de mening van de jurist. Zonder diens toestemming zal een bevelhebber niet aanvallen.'

Duizenden adressen stonden tijdens de oorlog onder bescherming. 'We hadden een kaart waarop duizenden gevoelige locaties met oranje waren gemarkeerd. Tweemaal per dag gaven VN-coördinatoren ons nieuwe locaties in de Gazastrook door, die we in de oorlog hebben gerespecteerd. Tien minuten nadat de VN ze ons meedeelde, gaven wij de informatie door aan onze bevelhebbers in het veld.'

Tijdens de operatie Sterke Rots (of Beschermde Rand) afgelopen zomer, hebben de Hamasterroristen meer dan 130 raketten vanuit Palestijnse ziekenhuizen in de Gazastrook op Israël afgeschoten. In het rapport wordt dit met bewijsstukken ter plaatse gedocumenteerd. Het rapport beschrijft ook dat 73 raketten op Israël zijn afgeschoten vanuit VN-scholen.

Een internationale delegatie van 11 generaals en politici heeft in een rapport duidelijk vastgesteld, dat het Israëlische leger in de laatste Gazaoorlog – ondanks alle problemen – moreel en met meer dan gebruikelijke consideratie is opgetreden, hoewel Hamas tegenover Israël oorlogsmisdaden bedreef.

Een van de generaals was de vroegere Duitse chef van de generale staf Klaus Naumann. Hij sprak van de asymmetrische verhoudingen tussen Israëls IDF en het terroristische Hamas. In de loop van de oorlog hebben de soldaten in de Gazastrook diverse documenten gevonden waaruit bleek hoe Hamas tegen Israël strijdt. 'Hamas leerde zijn strijders hoe men vanuit een stadsbevolking strijdt, omdat het gemakkelijk is door de ondergrondse tunnels onder de huizen te verdwijnen. In Shejaiya ontdekten we een oproep, waarin de terroristen werden opgeroepen de Israëlische militairen in de dichtbevolkte wijken te lokken.'

Maar er waren ook enkele uitzonderingen. 'We hebben een buurt in Shejaiya ontdekt, waar op 25 augustus elf raketten vanuit een VN-school, een ziekenhuis en een moskee werden afgeschoten. We hebben een bevel gegeven hoe onze strijdkrachten daarop moesten reageren. Eerst moest de bevolking worden gewaarschuwd.'
Hamas misbruikte zijn eigen bevolking en bedreigde deze met de dood, dat ze hun huizen niet mochten verlaten, ondanks Israëlische waarschuwingen.

Een van de grootste vragen na de operatie was het aantal Palestijnse slachtoffers in de Gazastrook. Hoeveel daarvan waren burgers en hoeveel terroristen? 'Hamas gaf opdracht om alle militaire tekens van de lijken van dode terroristen te verwijderen,' aldus Shamir. 'Daardoor worden deze als burgerslachtoffers geteld, en niet als bewapende terroristen. Ook werden er geen namen vrijgegeven van gedode terroristen, waardoor Hamas hun identiteit verborgen houdt. Daarvoor hebben wij een speciaal team samengesteld dat de afgelopen negen maanden materiaal uit verschillende bronnen heeft verzameld om de identiteit van de gedode Palestijnen vast te stelen. Minstens 44 procent van de gedode personen waren bewapende Palestijnen, 36 procent waren burgers van wie er geen aanwijzing was dat zij in oorlogshandelingen verwikkeld waren.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.