Kort Nieuws: Falafel, IDF, raket, boycot, ISIS, gay pride

Friday, June 12, 2015 |  NAI
De wereld viert deze vrijdag de Internationale Falafeldag. De Amerikaans-Israëlische blogger Ben Lang nam hiertoe in 2011 het initiatief, om het succes van de Internationale Dag van de Hummus (zeg maar Choemoes) uit te breiden tot het onofficiële Israëlische nationale gerecht, de falafel (foto).

Duitsland. De Israëlische ambassade in Duitsland heeft de tentoonstelling 'Breaking the Silence' (Het zwijgen verbreken) van de gelijknamige linkse NGO in Keulen kunnen verhinderen. De geplande tentoonstelling in Keulen zou in het kader van het 50-jarige bestaan van de betrekkingen tussen Israël en Duitsland worden getoond.
In de tentoonstelling komen Israëlische soldaten anoniem aan het woord; hun uitspraken worden tegen de IDF gebruikt en zijn uiteindelijk schadelijk voor de Staat Israël. De Israëlische ambassade slaagde erin, duidelijk te maken dat de tentoonstelling totaal niets te maken heeft met de feestelijkheden rond de betrekkingen tussen beide landen. De omstreden tentoonstelling is in Zwitserland wel getoond, op grond van de vrijheid van meningsuiting.

Gazastrook. Donderdagavond klonk in Ashkelon en omgeving weer het raketalarm. Ten minste één raket werd vanuit de Gazastrook op de Israëlische kuststad afgeschoten. Maar volgens het leger moet de raket toch binnen de Gazastrook zijn ontploft.

Frankrijk. De voorzitter van de Franse Orange Group Stephane Richard is voor een tweedaags bezoek in Israël om – zoals het officieel werd uitgedrukt – een misverstand op te lossen. Richard had kort geleden in Kaïro gezegd, dat hij graag de zakelijke relatie met Israël (waar zijn bedrijf i.s.m een Israëlische partner telecomdiensten aanbiedt) wil beëindigen.

Sinaï. Een nieuwe gruwelijke video toont de moord op een vermeende Mossad-spion op het Egyptische Sinaï-schiereiland. De met ISIS verbonden terreurgroep Ansar al-Bayt Maqdis laat de verdachte jonge Arabier eerst zijn eigen graf graven voordat hij in de rug wordt geschoten.

Tel Aviv. De politie verwacht vrijdag in Tel Aviv 180.000 deelnemers aan de jaarlijkse Gay Pride Parade. Vele straten van het centrum zijn al afgesloten voor de parade van homosexuelen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.